BLOG

Recenze - BUTTERFLY Viscaria Super ALC

Autor: Karel Malík

Recenze nejnovějšího prkna Butterfly obsahující nový karbon Super ALC. Je tu Viscaria Super ALC.

Butterfly Viscaria Super ALC 02           Butterfly Viscaria Super ALC 05   

1. března 2022 uvedl TT gigant Butterfly na trh nové prkno s názvem Viscaria Super ALC.

Dnes Vám tuto novinku zkusím trochu více přiblížit z hlediska hry a pokusím se ji i srovnat s původní Viscarií a občas i s dalšími ALC dřívky od Butterfly.

Úvodem se však chtě nechtě musím vrátit o celých 29 let zpět.

V roce 1993 vydal Butterfly svoje první ALC dřevo s názvem Viscaria, které se vyrábí dodnes a se kterým hrály v minulosti i ty největší TT hvězdy jako např. Timo Boll nebo Zhang Jike. Dodnes je toto dřevo jedno z nejprodávanějších od Butterfly a je hodně vídáno u mnoha hráčů stolního tenisu všech úrovní.

Ačkoliv Butterfly složení svých dřev nikdy oficiálně neudává, pak původní Viscaria, která byla naprosto průlomovým prknem, by měla být: Koto - ALC - Limba - Kiri - Limba - ALC – Koto. Co si budeme povídat, tato kombinace dýh v podstatě určila trend ve výrobě dřev za posledních 30 let. Mnoho dalších a dalších modelů ALC nebo ZLC dřev a to nejen od Butterfly pak s úspěchem využívalo, byť leckdy s drobnou obměnou, tuto kombinaci dýh a syntetiky.

Takže, když Butterfly vyvinul Super ALC (SALC) a pro jeho první využití zvolil Viscarii, pak to dle mého názoru  marketingově dokonale trefil.

Detailní představení nové Viscaria Super ALC včetně technických údajů ohledně nového materiálu a jeho vývoje nalezne čtenář na stránce:

https://www.butterfly-global.com/en/product/superalc/

VISCARIA Super ALC

Dřevo je zařazeno do kategorie OFF. Standardní rozměr hlavy je 157 x 150 mm a síla čepele 5.7 mm.

Váhu výrobce neuvádí. Dle e-shopu vše na stolní tenis.cz, kde jsou nové kusy převáženy, je váha 90 gramů (+/- 5gr)

Dodáváno je v provedení držátek FL a ST s běžným rozměrem a jako obyčejně jsou FL kusy vesměs o cca 5 gramů těžší než kusy ST. FL tedy mají cca 88-95, ST 85-89 gramů).

 

Dále musíme uvést číselné hodnoty rychlosti a tuhosti, tak jak je udává výrobce.

Rychlost 12.1

Tuhost 10.1

Pro srovnání pak původní Viscarii  Butterfly přisuzuje hodnoty rychlosti 11.8 a tuhosti 10.3, což jsou hodnoty, které Butterfly udává i u řady svých dalších ALC modelů mj. u Boll ALC, Lin Gaoyuan ALC, Zhang JIke ALC.

Podle výrobce je tedy Viscaria SALC při totožné skladbě dřevěných dýh a pouze jiném karbonu mírně rychlejší a mírně ohebnější oproti klasické ALC verzi.

Jako vhodnou kombinaci potahů na Viscárii SALC pak Butterfly doporučuje potahy ze série Tenergy a nebo Dignics.

Dal jsem tedy na doporučení výrobce a při testu byla Viscaria SALC zkoušena s novými potahy Tenergy 05 a Dignics 09C oba v síle 2.1mm.

Vše bylo lepeno lepidlem Free Chack PRO bez jakýchkoliv dalších úprav.

Pro srovnání jsem při testu mohl pinkat také s dalšími ALC dřívky a to:

Viscaria, Lin Gaoyuan, Kong Linghui Special a Zhang Jike ALC vždy s totožnými potahy jaké byly na SALC .

Test probíhal zhruba po dobu 14 dní a odehráno bylo cca 15 hracích hodin, jak proti klasickým útočníkům, tak proti klasické obraně s trávou. Vše proti hráčům v rozpětí KP až 3. ligy.

Níže pak již subjektivní postřehy ze hry s touto novinkou.

Než se k nim dostaneme, pak je znovu na místě upozornit na skutečnost, že vše dále napsané se vztahuje k SALC, která má gramáž 95 gr.

 

Rychlost

Řekl bych, že mírné zvýšení rychlosti je patrné. Ovšem dle mě to hráč nejvíce pozná až při ostře a silově zahraných míčích. Při volně hraných úderech mi přijde rychlost této nové Viscaria SALC v podstatě stejná s její ALC verzí, ba dokonce bych možná řekl, že SALC je v pomalejších míčích i nepatrně pomalejší.

Přesnost

Velmi přesné dřevo.

Žádný rozptyl, žádný nenadálý "kop" nebo "umření".

Dřevo přesně a velmi předvídatelně reaguje na jakékoliv přidání nebo zvolnění síly i švihu.

Osobně myslím, že SALC je ještě přesnější než klasická Viscaria.

Tuhost

Rozhodně tuhé dřevo.

Ačkoliv výrobce deklaruje u SALC nepatrně nižší tuhost, pak osobně se nebojím napsat, že tento můj testovaný kousek je jistě i citelně tužší než ve stejný čas zkoušená klasická Viscaria ALC.

To samozřejmě souvisí i s váhou dřev, kdy zkoušená SALC měla 95 gramů, zatímco klasická ALC pak pouhých 81 gramů.

Dwell Time

Dle mě o něco delší než u klasiky Viscaria ALC, což bylo velmi příjemné zjištění a velmi pomáhá jak u příjmu servisu, tak i při topspinu hraném v časové tísni a nebo ve špatném postavení.

Feel

U této zkoušené SALC pak pocitově jistě měkčí než u klasiky.

Letová křivka

Je rozhodně delší než u klasické Viscarie. Ve volněji hraných míčcích má SALC oblouk nepatrně vyšší, zatímco při silově hraných míčích naopak nepatrně nižší.

Vyvážení

- spíše do hlavy 

 

Jako vždy napíšu, že rozebírat jednotlivou škálu úderů s tímto dřevem nemá vůbec význam, protože SALC umožňuje hrát jakoukoliv ofenzivní strategii velmi lehce, velmi snadno a co je hlavní - i velmi přesně.

Přesto myslím, že jeho nejsilnější zbraní je topspinová hra a že jeho vlastnosti ponejvíce využijí převážně topspinoví hráči.

Vzhledem k tomu, že SALC má delší dostřel, pak mi přijde oproti klasice možná lépe využitelná při hře dále od stolu, kde tolik neztrácí na dynamice a důrazu.

S Tenergy 05 si nová SALC dokonale rozumí, je tam důraz, rotace, přesnost, jednoduše vše, co při dnešním TT při hře potřebujete.

Musím napsat, že i s Dignics 09C to bylo naprosto skvělý. 

Zejména tréninkově naprostá euforie. Ještě vyšší oblouk než u Tenergy 05, zničující rotace, skvělý na příjmu i servisu, bomba do kontraspinu. Ale... Jsem si však vědom skutečnosti, že Dignics 09C jednoznačně převyšuje moji herní a technickou vyspělost, kdy zejména zápasově nejsem schopen z potahu dostat vše co nabízí, takže detailnější rozbor hry SALC s Dignics 09C by měl udělat rozhodně lepší hráč.

Koho by především mohla nová Viscaria SALC zajímat a oslovit?

Myslím, že všechny hráče, kteří nyní hrají např. s Boll ALC nebo s klasickou Viscarií a chtěli by dostat:

- vyšší přesnost

- delší dwell time, zejména na příjmu a u volněji hraných míčků všeobecně

- vyšší důraz zejména při silově hraných míčích

- delší dostřel a vyšší údernost i dál od stolu

- měkčí pocit

 

Jakkoliv si myslím, že SALC není žádným zázračným ani přelomovým materiálem a jeho využití ve spojení s Viscárií vnímám spíše jako skvělý marketingový tah od Butterfly, pak přesto musím napsat, že Viscaria SALC se mi jeví jako skutečně velmi dobré, kompaktní a přesné dřevo.

Nakolik si prkno najde cestu k běžným hráčům je dnes těžko odhadovat. Osobně si myslím, že se prodávat bude, i přes vyšší cenu.

Viscaria má totiž ve světě neustále ten nejlepší zvuk a nyní s přívlastkem SALC na to dle mě hodně hráčů uslyší.

Navíc vlastnostmi a gramáží dává vzpomenout na ty úplně první kusy Viscarie z let 1993 -1994, které vážily klidně i 100 gramů, měly měkčí feel a na svoji rychlost fenomenální přesnost.

Závěrem zbývá již jen poděkovat Vám všem, kteří jste dočetli až sem a samozřejmě obchodu https://www.vsenastolnitenis.cz/  který mi umožnil novou Viscarii SALC otestovat a dal tak možnost vzniku této recenze.

Tak zas někdy příště.

Karel Malík