BLOG

Recenze - BUTTERFLY Aibiss

Autor: Karel Malík

Přináším recenzi na nový potah BUTTERFLY Aibiss, který byl uveden na trh dne 1.7.2020.

Ahoj všem,

po krátké odmlce přináším další recenzi o novince ze světa TT materiálu.
Firma Butterfly uvedla k datu 1.7.2020 nový potah s jménem Aibiss a tak se na něj dneska trochu více podíváme.

Butterfly Aibiss
2.1 mm v černé barvě

Zabalený potah měl gramáž 108 gramů. Po rozbalení a sundání lepící fólie (stejná použita i u Dignics 09C) má pak potah poctivých 78 gramů!!! Jedná se o zhruba 7-8 gramový nárůst oproti Tenergy 05 a cca 4 gramový oproti Dignics 09 C.

Pro zajímavost a Vaši představu se po nalepení druhého potahu (taky solidně těžká Stiga DNA Pro M) na dřevo Moonbeam pak váha celé rakety vyšplhala až na těžko uvěřitelných 210 gramů, což je již docela solidní Medvědobijka :-) Lepeno vodním lepidlem Free Chack Pro bez jakýchkoliv dalších úprav.

Potah šel velmi snadno ořezat žiletkou na jeden zátah, což někdy u takto tvrdých potahů nebývá zvykem.

Houba velmi tvrdá, světle zelená, vrchní guma podle mě poměrně dost tuhá a nepoddajná.

Schnutí naneseného lepidla cca 10 minut, takže normál. Ještě jedna "technická" - lepidlo jde sundat z houby bez obav z jejího poškození.
Použitá dřeva Butterfly Moonbeam a Butterfly Lin Gaoyuan.
Jako srovnávací potahy byly na druhé straně Tenergy 05 2.1 a Stiga DNA Pro M 2.1.

Firma Butterfly představuje potah Aibiss jako "lepivý" s velmi tvrdou houbou, který produkuje vysokou rotaci, vysoký oblouk a který využijí hráči hrající blízko u stolu a při protiútoku nad stolem.
Houba potahu Aibiss má tvrdost 50° a výrobce deklaruje, že byla použita technologie Spring Sponge, což ale dále v technických parametrech neuvádí (na rozdíl třeba od potahů Tenergy nebo Dignics, kde je toto vždy vysloveně uvedeno).
Rychlost pak výrobce označil hodnotou 10.5 a rotaci hodnotou 11.

Detailní informace o potahu přímo ze stránky výrobce pak zde:

https://en.butterfly.tt/aibiss.html


Pro srovnání, které se v případě tohoto potahu nabízí, jsem si vybral koncepčně "podobné" potahy Spinart, Dignics 09C a samozřejmě pro lepší čtenářovu orientaci nesmí chybět zcela jinak koncepčně dělané, leč notoricky známé Tenergy 05.


Aibiss                      Rychlost   10.5         Spin 11.0    houba Spring Sponge        50°

Spinart                    Rychlost   11.9         Spin 11.5    houba Spring Sponge        48°

Dignics  09C            Rychlost   13.0         Spin 13.0    houba Spring Sponge X     44°

Tenergy 05             Rychlost   13.0         Spin 11.5    houba Spring Sponge        36°


Rychlostně toto hodnocení firmy zcela jistě sedí, Aibiss je jednoznačně ze všech uváděných nejpomalejší, možná by jeho hodnota rychlosti mohla být označena ještě i nižším číslem. Na to, aby jste z Aibiss dostali solidní rychlost, do toho už fakt musíte docela "mlátit".
V parametrech rotace se s výrobcem neshodnu. Spinart i Tenergy 05 dle mě točí o "parník" víc než potah Aibiss. Dle mě je rotační hodnota potahu Aibiss nadsazena stejně jako v případě Dignics 09C.

Zejména ve volněji hraných míčích jsem nebyl schopen z potahu dostat rotačně ale "lautr nic". Jsem dřevák, to vím, ale z jiných typů potahů přece jenom jakous takous rotaci dostanu :-)

Ačkoliv výrobce potah označuje jako "lepivý", pak všechny fandy skutečně lepivých potahů musím zklamat.

Potah lepí jen velmi minimálně, dá se vlastně říci, že skoro vůbec.

Rozhodně lepí i daleko méně než mírně lepivý Dignics 09C a míček s potahem Aibiss rozhodně ze stolu nezvednete, jak to běžně umí skutečně lepivé potahy.

Katapult - v podstatě potah nevykazuje žádný a co si hráč neodehraje sám, to nemá.

Tvrdost - 50° tvrdá houba v japonské stupnici - má snad význam něco dál psát . " Tvrdý jako šutr .. "  Pro Vaši představu - pokud by byl potah označen v ESN stupnici tvrdosti, jak tomu bývá vesměs zvykem u všech ostatních v Evropě běžně zavedených firem, pak by se jeho tvrdost rovnala zhruba 60° !!! což je již tvrdost pouze velmi zřídka používaná...

Oblouk  +/- srovnatelný s Tenergy 05, dostřel bych řekl kratší a kratší samozřejmě i než Dignics 09C

Přesnost - pokud potah pochopíte a budete schopni hrát jak vyžaduje, pak si myslím, že se jedná o poměrně velmi přesný potah. Mě se to zápasově rozhodně nepovedlo :-)

Citlivost na příchozí rotaci  - nesbírá

Samotná hra s potahem Aibiss je někdy velmi snadná, ale někdy hotové utrpení.

Potah totiž nevykazuje ani na střední silou hraný míček takřka jakýkoliv katapult a tak do všeho se musí jít poctivě a včas, aby to k něčemu bylo. 

Zahrát míček tak, aby se zapojila i hodně tvrdá houba, je zejména zápasově velmi problematický.

Leckdy jsem míval pocit, že míček přes tvrdý potah na raketě vůbec nejsem schopen cítit a následně správně vyhodnotit.

Kupodivu, na druhou stranu stolu to lítalo pořád a poměrně nepříjemně pro soupeře, protože hlídat si to, co potah udělá, je stejně problematický nejen pro Vás, ale i pro Vašeho protivníka.

Musí se hrát podobně jako s potahem Dignics 09C - daleko více aktivně, proti míčku.

Pokud je hráč schopen míček udeřit včas a silně, bývá odměněn jak solidní rychlostí, tak solidní rotací a zejména vysokou přesností.

Pokud však zasahuje míček pozdě, hraje volněji a bez důrazu, pak je velký problém míček přes síťku vůbec dostat.

Aibiss je při hraní "volných" míčků skutečně obdivuhodně "líný", že se tomu leckdy až nechce věřit. Na nějakou útočnou hru dál jak metr od stolu s potahem Aibiss jednoduše zapomeňte. 

Zatím jsem se věnoval pouze ofenzivní herním prvkům při hře s Aibiss, ovšem co takhle obrana?

Tak...., tady bych řekl, že potah má možná i lepší využití alespoň co se týče hobby a výkonnostní sféry.

Potah má totiž jistě co nabídnout zejména při klasické čopované obraně z hloubi vlastního pole. Do obrannýho úderu se fakt můžete "položit" a míček jaksepatří "zaříznout". Následuje skutečně brutální žiletka.

Když naopak zvolníte , tak míček líně odplachtí a soupeř má docela potíž přečíst ten "mega náraz", protože vlastně hrajete se stejným pohybem paže a vše si velmi jemně řídíte vy šikovností Vašeho zápěstí a tím jak ostře proti míčku jdete.

Rozhodně silnou stránkou potahu je příjem servisu, protože potah v podstatě rotaci "nesbírá".

Komu potah pak skutečně doporučit?

V podstatě souhlasím s výrobcem a jeho doporučení pro hru u stolu. Osobně bych k tomu dále napsal, že pokud hráč sáhne po potahu Aibiss, měl by být již herně a technicky "hotovým" hráčem. Navíc by měl být již na takový typ tvrdého potahu zvyklý a na hru s ním připraven. Ten rozdíl ve hraní s Aibiss oproti běžně používaným jiným potahům jak Butterfly, tak ESN produkce, je skutečně obrovský.

Pokud by po tomto potahu sáhnul i hráč vyznávající čopovanou obranu, pak myslím, že zejména ve slabších tloušťkách 1.7 a 1.9 by mu mohl Aibiss při hře vyhovovat.

A jak velkou šanci má potah Aibiss prosadit se na trhu a co jeho uvedením firma Butterfly vlastně sleduje? 

Toto je alespoň pro mě "záhadou". Ohledně jeho prosazení  na trhu s TT potahy jsem alespoň v Evropě poměrně skeptický.

Potah není ani omylem "levnější" verze potahu Dignics 09C a taky rozhodně nevyplňuje mezeru po potahu Spinart, který se přestal vyrábět.

Rozhodně po něm nesáhne profík a i ve výkonnostních a hobby vodách je jeho uplatnění podle mě pouze u velmi úzkého spektra hráčů.

Potah cílí zejména na výkonnostní nebo hobby sféru a to zejména na Butterfly nezvykle "nízkou" cenou.

Ovšem, uvědomíme-li si fakt, že obdobně koncepčně dělané potahy zejména čínských firem se dají sehnat lehce i za polovinu ceny potahu Aibiss, pak je nabílední, že prosadit se bude mít skutečně velmi těžké.

Moje osobní domněnka je, že firma  patrně chce dále posílit svůj vliv a to zejména na mimoevropských trzích, protože v této cenové relaci takový typ potahu zatím nenabízela a řada evropských firem se svými hybridními novinkami v těchto vodách "boduje", viz třeba série hybridů s označením Bluegrip od Donicu.

Z čistě herního hlediska se pak domnívám, že drtivá většina hráčů, hledající takovýto typ potahu si raději připlatí a koupí jejich mega dobrý Dignics 09C a nebo raději sáhne po "hratelnějších" alternativách od jiných výrobců. A že jich poslední dobou ostatní výrobci nabízejí habaděj".

Závěrem děkuji zdejšímu shopu https://www.vsenastolnitenis.cz/ za možnost odzkoušení tohoto potahu a Vám všem, kteří jste si tohle povídání přečetli.

Ahoj a příště se sejdeme u Stigy DNA Pro M.

Karel Malík