BLOG

Recenze - Dignics 05

Autor: Karel Malík

DIGNICS 05 je potah, který způsobil revoluci v pinčesovém světe, neboť k němu přešla většina světových TOP hráčů.

Nestává se totiž moc často, aby na jeden typ potahu "houfně" začala přecházet TOP špička světového TT. Pokud se toto v minulosti stalo, pak se vždy jednalo o zásadní a průlomový potah v historii TT.

Společným jmenovatelem byla vždycky firma, která udávala a udává trend v oblasti materiálu - BUTTERFLY.

Sriver, Bryce nebo Tenergy 05 byly postupně potahy, které zásadním způsobem změnily svět stolního tenisu.

Nyní se zdá, že se objevil další gigant v podobě potahu Dignics 05. Posuďte sami: během chvilky na něj přešly takové hvězdy současného stolního tenisu jako Timo Boll, Tomokazu Harimoto, Lin Gaoyuan, Jun Mizutani, Liu Shiwen  a řada dalších.

Co se  to ve světě TT materiálu najednou stalo? Proč tomu tak je a o jaký typ potahu se vlastně jedná? Může se skutečně Dignics 05 stát dalším z gigantů v TT historii?

Na tyto a řadu dalších otázek se Vám pokusím v následující recenzi odpovědět.

Takže, kdo máte rádi "pinčes", rádi si o materiálu něco přečtete, pak neváhejte. Skočte si udělat kafe nebo si přineste vychlazenou 12 % z ledničky a o zábavu  máte na dost dlouhou dobu postaráno.

Než začnu vlastní povídání o tomto potahu, musím se vrátit hodně hluboko do pinčesové historie. Ta má totiž rozhodně spojitost právě s tímto potahem.

Někdy kolem roku 1998 začal u Butterfly vývoj zbrusu nového potahu, který se pak stal legendou a který dnes všichni znáte pod označením Tenergy 05.

Myšlenka tehdy byla naprosto jasná: vyrobit potah, který by v sobě měl integrovaný efekt čerstvého lepení, aniž by mu hráči nějakým tím těkavým lepidlem "pomohli".

Ten vývoj trval 10 let a tak, když v roce 2008 začal platit zákaz lepení potahů a OH v Pekingu ve stejném roce byla poslední akce, kde se lepilo, pak Tenergy 05 okamžitě vstoupilo na trh a "totálně zdevastovalo" konkurenci. S Tenergy 05 tehdy začala hrát komplet světová špička.

To by ale nebyl Japonec, aby se nesnažil věc dále vylepšit a tak zhruba kolem roku 2010 již tým výzkumníků od Butterfly začal připravovat další, vylepšenou verzi potahu, kde hraje hlavní roli dnes dobře známá houba Spring Sponge, použitá u Tenergy 05. 

Prvotní vývoj potahu Dignics 05 trval celých 5 let a doladění detailů, pak následující 4 roky, kdy se do vývoje promítlo již zavedení plastových míčků. 

Japan web  Butterfly.co.jp  udává, že bylo vyzkoušeno na 200 vzorků různých kombinací, které testovaly ty největší hvězdy současného stolního tenisu.

S pomocí hráčů jako Zhang Jike, Jun Mizutani nebo Timo Boll pak byla pro potah Dignics 05 zvolena stejná struktura vroubků jako má Tenergy 05, ovšem spodní houba s označení Spring Sponge X má jiný charakter, barvu i tvrdost a taky vrchní guma je technologicky od Tenergy 05 odlišná.

Pojďme se tedy nyní konečně podívat, jak potah Dignics 05 skutečně hraje.

Díky vstřícnosti TT shopu vše na stolní tenis.cz jsem mohl potah Dignics 05 zkusit v síle 2.1 a červené barvě. Prosím všechny čtenáře této recenze o jistou shovívavost.

Nejsem výkonnostně nijak extra silný hráč a mým stropem byla v mladších letech pouze 2. liga. Nyní samozřejmě již hraji nižší divizní soutěž a moje ELO se pohybuje kolem 1850 bodů, takže i z tohoto ukazatele je patrno, že  moje úroveň je pouze na pomezí rekreačně - výkonnostní sféry. Proto je také toto povídání určeno spíše pro hráče pohybující se v těchto " vodách " výkonnostního stolního tenisu.

Profíci na danou věc mohou mít naprosto odlišný názor a jsem si tak vědom faktu, že řada herně silnějších hráčů bude třeba potah vnímat jinak.

Přesto myslím, že pro hráče mojí  rekreačně - výkonnostní úrovně by měla daná recenze postačovat k tomu, aby si udělali základní obrázek o tomto potahu.

Jelikož jsem postupem času pinkal se všemi dostupnými druhy potahu Tenergy a i s potahem Bryce High Speed, pak bych potah Dignics 05 v tomto povídání tu a tam porovnal s " ikonou " dnešních profi potahů Tenergy 05 a samozřejmě i s ostatními Tenergy, případně Brycem High Speed.

 Nejprve si vezmu na " paškál " technické údaje, tak, jak nám je předkládá výrobce.

                             Rychlost         Rotace         Tvrdost houby 

Dignics 05              13.5                12                         40

Tenergy 05              13                   11.5                      36

Vypadá to lákavě, co? Rychlejší a točivější Tenergy 05, kdo by si nedal říct? Takže s největší pravděpodobností již jen tato čísla přilákala mnoho potenciálních zájemců.

Pojďme dále.

Butterfly udává, že vlivem nové  houby Spring Sponge X se pak ještě zvýšil oblouk a dostřel potahu, míček by měl dle výrobce o cca 14 % více a snadněji pronikat do houby a o nějaké to % by pak měla narůst celkově dynamika potahu. Díky nové technologii u vrchní gumy by se pak měla taktéž zvýšit životnost potahu.

Dignics 05 RED v síle houby 2.1 mm byl zkoušen na dřevu Moonbeam . Srovnávací potah na druhé straně rakety pak byl Tenergy 05 v síle 2.1 mm. Použité lepidlo byl Free Chack PRO bez jakýchkoliv dalších úprav. Dvě vrstvy lepidla přišly na potah a jedna pak na dřevo.

Vše odzkoušeno vícekrát proti hráčům úrovně divize. Odzkoušeno jak proti klasickým útočníkům, tak proti materiálovým hráčům a hráčům hrajícím klasickou obranu s potahy typu tráva.

Nová houba Spring Sponge X není tak hodně "pórovitá" jako její předchůdce Spring Sponge a velmi rychle absorbuje lepidlo, alespoň ten typ, který jsem použil. Rychleji než klasická Spring Sponge u Tenergy 05.

Vrchní guma má identický rozměr a rozestupy " špuntů " jako Tenergy 05, ovšem guma je světlejší, poměrně průsvitná a dle mého  je měkčí.

Gramáž zabaleného potahu Dignics 05 byla 95 gramů, což je v podstatě takřka totožné s gramáží Tenergy 05, které mají gramáž v rozpětí 94 - 97 gramů s občasným " výkyvem " o 1 - 2 gramy nahoru nebo dolů.

Rychlost: Dignics 05 mě přijde drobně, ale opravdu drobně rychlejší než 05. Potah vidím na rychlostní úrovni Tenergy 80.

Rotace:  Tady se s výrobcem neshodnu. Dle mého Dignics 05 nemá takovej rotační potenciál jako má Tenergy 05 a rotace mě tam naopak přišlo " o chlup " méně.

 Dignics 05  nemá takovej GRIP jako Tenergy 05.  

 To " zadrhnutí " míčku o potah cítíte, ale méně než u Tenergy 05.

Katapult: Dignics 05  má vyšší katapult než Tenergy 05. Opět bych to přirovnal k Tenergy 80 s tím, že míček jde daleko více do potahu.

Oblouk:   Tady vnímám další " drobnou " neshodu s výrobcem. Při topspinu mě přijde oblouk zhruba stejný, jestli vyšší, pak fakt " vo fous " . Ovšem při kontru a drajvu bych řekl, že má Dignics 05 oblouk nižší než Tenergy 05.

Přesnost: ( kdo chcete, doplňte si slovo Kontrola )  Velmi přesný, nebojím se napsat až neuvěřitelně přesný potah. Žádný rušivý rozptyl a i při ostře hraném míčku potah na slovo poslouchá - jednoznačně velký plus. Celkově se s Dignics 05 hraje pocitově lehčeji než s Tenergy 05. Přesnost potahu je skutečně neuvěřitelná. Při takové dynamice se dle mého jedná o absolutně nejpřesnější potah, co jsem kdy zkusil.

Tvrdost:   Mezi potahem Dignics 05 a potahem Tenergy 05 mají být 4 stupně tvrdosti navíc ve prospěch Dignicsu 05, ovšem na mém dřevu  je Dignics 05 pocitově daleko měkčí než Tenergy 05. Opět mi spíše připomíná svojí měkkostí potah Tenergy 80. Toto prosím nechť čtenář bere opravdu s rezervou, jelikož mám velmi atypický dřevo, který samo o sobě vykazuje nesmírný soft feel a tak může být moje vnímání tvrdosti poněkud zkresleno.

Pronikání míčku do potahu: tady výrobce " nekecá ", to je skutečně cítit na první " ťuk " , jak jde míček snadněji a hlouběji do potahu a jak v něm déle setrvává. Proti Tenergy 05 markantní rozdíl. Do žádného jiného typu Tenergy takto míček rozhodně nejde. Opět naprosto nová, fenomenální věc.

Citlivost na příchozí rotaci:  Osobně mám ze hry s Dignics 05 pocit, že potah nesbírá tolik příchozí rotaci a jde s ním v daleko větší míře jednodušeji hrát než s Tenergy 05, která příchozí rotaci " žere " fakt hodně.

Citlivost na klimatické podmínky a vlhkost : toto je po těch pár hodinách těžko soudit. Na vlhko Dignics 05 není tak náchylný jako Tenergy 05 a dá se s ním pinkat, i když je v herně vlhko. Chladno nyní neposoudím, osobně myslím, že i v chladu bude hrát lépe než Tenergy 05. Paradoxně si myslím, že hráči s ním mohou mít problémy při vyšších teplotách v herně, pokud by ještě " změkl ". 

Samotná hra s potahem Dignics 05 je pak  díky velké ovladatelnosti a přesnosti velmi lehká.

 

Trvanlivost: po cca měsíci hraní a cca 25 nahraných hodinách s Dignics 05 potah zatím nejeví jakoukoliv známku opotřebení a to ani v hrací ploše, tak překvapivě ne ani dole na potahu kde se u každýho potahu poměrně brzo udělá " ochmataný" místo od palce hrací ruky..
Pro mě zatím tohle zjištění patří k hodně příjemnýmu překvapení.
Inu, Motýl toto deklaroval. Byť jsem k jejich tvrzení byl poměrně skeptickej, pak zatím jim dávám za pravdu.

 

Potah působí dojmem " lepeného " potahu z éry Vulkánu.

V samotné hře, pak vypíchnu jen pár drobností...

Topspin

Je dominujícím úderem potahu. Neznám jiný potah, kdy by se topspin hrál s takovou dynamikou a přitom  tak lehce a přesně. Jak u stolu, tak od stolu, jak po odraze, tak déle po něm, topspin v podstatě nelze zkazit. Výborný na první topspin.

Jak jsem psal výše, osobně mě přišlo, že s Tenergy 05 dovedu roztočit míček při topspinu více, ale i Dignics 05 rozhodně " motá " habaděj.

Díky hlubšímu proniknutí do potahu a delšímu setrvání v něm je pak skutečně možná jakákoliv škála topspinových variací, bez ztráty kontroly.

Kontratopspin

Velmi jistě, velmi lehce, zejména u stolu je potah na kontratopspin vynikající.

Dále od stolu nic neztrácí na přesnosti ovšem vzhledem k měkkosti mě z delší vzdálenosti nepřišel tak ostrý a nebezpečný jako s Tenergy 05.

Jsem si však vědom faktu, že toto může mít za následek opět moje prkno, které si nikdy příliš nerozumělo s měkčími potahy, případně moje technika úderů, možná i způsob lepení. 

Servis

Komu vyhovuje deklarované delší setrvání míčku v potahu a dovede tohoto využít při servisu bude spokojen.

Já s Dignicsem 05 servis rozhodně nedovedu roztočit jako s Tenergy 05 . Potah má zcela jistě totiž vyšší katapult už na jemný dotek a v kombinaci s hopsavým Moonbeamem tohle při servisu nedělá dobrotu. Předpokládám, že na jiných typech dřev a v rukách lepších hráčů bude Dignics 05 na servisu velmi dobrý, podobně jako Tenergy 05.

Příjem servisu

Další výbornou vlastností potahu (tady se s výrobcem shodnu) je možnost lépe přijímat.

Míček skutečně setrvává v potahu citelně déle, takže možnost aktivněji přijmout je jednodušší. Pozor ovšem, kdo přijímá " po staru " pasivně spodem, tak tady katapult Dignicsu 05 rozhodně nepomáhá.

Dále už zmíním jenom...

Blok, Kontr, Drajv , Smeč

Se hrají velmi lehce, velmi přesně. Jistěji než s Tenergy 05.

Zabývat se ostatními údery jako čop, pink, náraz nebudu. Není důvod.

 Kdo chce sáhnout po potahu Dignics 05 , tak ten tyhlety " ptákoviny " nebude řešit, protože potah bude chtít na absolutně jinou hru)))

V krátkosti musím u tohoto potahu ještě vypíchnout hru " do obrany "

Tak neskutečně lehce, přesně a ostře jako s Dignicsem 05 se mě tedy ještě s žádným potahem "post lepící éry" do spodního obranného úderu nehrálo. Kdo jste kdy hráli v minulosti potahem Bryce FX a lepili ho Vulkánem s toluenem, pak dnešní Dignics 05 k tomu mohu lehce přirovnat.

Naprosto fenomenální hra do spodního míčku s tímto potahem.

Celkově mohu o potahu napsat totožnou větu, jako jsem kdysi napsal o Tenergy 05. Potah hraje tím lépe, čím ostřeji se do míčku jde. Díky většímu proniknutí míčku do potahu se s ním pak hraje daleko lépe, agresivněji a především přesněji  do míčků hraných dříve po odrazu, kdy má hráč daleko větší možnost dobře využít razance a rotace soupeřova míčku ve svůj prospěch. 

Dignics 05 se mě tak jeví jako nejvhodnější pro čistokrevný topspináře, hrající spíše u stolu.

Osobně jsem přesvědčen, že nejvíce si bude rozumět s prkny typu Viscaria, Boll ALC apod. Tam konstrukce dřeva a arylate- carbon jistě ještě umocní topspinový vlastnosti potahu. Nakonec, vůbec bych se nedivil, kdyby tento potah už při vývoji tak trochu s "přátelstvím" ALC, případně ZLC  dřev od Butterfly počítal....

Rozhodně se jedná o topspinový potah " par excelance ".

Nakolik má tento potah šanci stát se stejně jako Sriver, Bryce nebo Tenergy 05 legendou v tuto chvíli těžko odhadnout.

V dnešní době, kdy výrobci chrlí každým rokem množství novinek, to bude mít rozhodně těžké.

Notabene když samotný výrobce Butterfly má již v tuto dobu schváleny další typy potahů (Dignics 64, Dignics 80, Dignics 09C, Tenergy 09 C, Tenergy 05 N), které již v tuto dobu testují a nebo s nimi dokonce hrají jejich největší smluvní hvězdy.

Nu a nakolik je tento potah schopen zaujmout širokou hráčskou veřejnost, na to si taky musíme chvíli počkat.

Ačkoliv se celý povídání o Dignics 05 může zdát jako velmi pěkná pohádka a mohli bychom si myslet, že po tomto potahu sáhne v brzké době hodně hráčů TT, pak celá věc má jeden zásadní "háček". Tím je cena, která se "moc nepovedla".

2090,- (resp. 1881,- s klubovou kartou) za potah je myslím, alespoň v našich končinách, hranice za kterou půjde jen velmi málo hráčů. Nyní se prodává, ale…

Myslím, že až kolem tohoto potahu opadne prvotní zvědavost, pak bude za tuto cenu těžko prodejný.

Mohu se mýlit, ale  přesto, že je Dignics 05 nadprůměrný potah, tak jej na výkonnostní úrovni asi moc vídat nebudeme.

To ovšem nic neubírá na faktu, že Dignics 05 se FAKT povedl.

Díky zdejšímu TT obchodu za možnost tento potah odzkoušet, vám všem, kdo jste dočetli až sem a třeba zase někdy příště....

Pohodu a pink.

Karel Malík