BLOG

Recenze - BUTTERFLY Dignics 80

Autor: Karel Malík

Recenze oblíbeného potahu Butterfly Dignics 80 a jeho srovnání s Dignics 05 a Tenergy 05.

mizutani   Butterfly dignics80 3
 

Ahoj, 

po čase opět zdravím všechny fandy TT materiálu.

Dneska se nebudeme zabývat žádnou novinkou, ale potahem, který je na trhu již skoro 3 roky.

Byl jsem totiž nesmírně zvědavý, proč je všeobecně a hlavně pak profíkama opomíjený potah Dignics 80. Tak jsem potah zakoupil a pink s tímhle potahem byl následně hodně zajímavý. 

Tedy jsem si říkal, že by byla škoda se o potahu trochu více nerozepsat. Výsledkem je níže sepsaná recenze.

Vše berte jako obvykle s nadhledem. Co hráč, to jiná technika a výkonnost, takže řada z Vás může mít třeba v závislosti na své výkonnosti a technice nebo trénovanosti i odlišné pocity při hře.

Stejně tak je potřeba si uvědomit, že pro pocitové vnímání potahu je hodně rozhodující i prkno, na kterém je potah nalepen a tak hráč okresu s allroundovým celodřevem jistě bude vnímat potah jinak než hráč 1. ligy, který má potah na karbonu.

S Dignics 80 hraje dle webu Butterfly ze známých jmen pouze Japonec Jun Mizutani. Pojďme se tedy nyní podívat na to, co potah vlastně umí nebo neumí a proč s ním nehraje víc profíků.

Technické podrobnosti dnes vynechám, myslím, že kdo se o TT materiál jen trochu zajímá, je s technologií výroby a vlastnostmi potahů ze série Dignics obeznámen. Přidám pouze link na velmi zdařilou prezentaci všech potahů Dignics, která jistě stojí za pozornost, kde se i neznalý čtenář dozví přímo od výrobce vše, co potřebuje vědět. 

https://www.butterfly-global.com/en/product/dignics/

Na zkoušku jsem si vybral Dignics 80 v síle 2.1 a červené barvě.

Gramáž zabaleného potahu byla 95 gramů, což je v podstatě totožná gramáž jakou mívá ve stejné síle houby jak Tenergy 05, tak i Dignics 05.

Ořez podle šablony žiletkou bez potíží na jeden zátah. Potah jde řezat velmi snadno, žádné drolení gumy nebo houby nenastává. Vše lepeno vodním lepidlem Free Chack PRO II bez jakýchkoliv dalších úprav. Vždy dvě vrstvy lepidla na potah a jedna vrstva lepidla na dřevo.

Použitá dřeva Moonbeam, Lin Gaoyuan ALC a speciálně pro test zapůjčený Mizutani ZLC.

Potah byl testován zhruba po dobu tří týdnů (20-25 hracích hodin) a to jak proti klasickým útočníkům, tak proti hráčům s materiálem (tráva, sendvič) a herní úrovně divize a 3. ligy.

Srovnávacím potahem pak bude Dignics 05, který jsem v uplynulých letech 3x nový zakoupil v bláhové naději, že se to s ním naučím a se kterým jsem nahrál celkem cca 200 hracích hodin a Tenergy 05, se kterým od roku 2008 bez přestávky hraji.

Dle výrobce mají tyto tři potahy následující parametry:

                        Rychlost          Rotace                Tvrdost houby a její typ

Dignics  80          13.75             11.75                 40 Spring Sponge X

Dignics  05          13.5               12                     40 Spring Sponge X

Tenergy 05          13                  11.5                 36 Spring Sponge

Butterfly Dignics srovnani

Rychlost

Naprostý souhlas s výrobcem.

Dignics 80 je dle mého subjektivního názoru skutečně z těchto tří potahů nejrychlejší. Dokonce si myslím, že jeho hodnota rychlosti by mohla být vyjádřena ještě vyšším číslem, než jaké uvádí výrobce. Vyšší rychlost Dignics 80 oproti Dignics 05 i Tenergy 05 je dle mě okamžitě rozpoznatelná. Na volně hraný míček toto není až tak zřetelné, ale jakmile přitlačíte, pak je Dignics 80 skutečně nemilosrdný "zabiják". 

Rotace

Dle Butterfly má z těchto tří potahů nejvyšší rotaci Dignics 05, ovšem já si to nemyslím. Subjektivně mě přijde Tenergy 05 rotačně nejsilnější. Rozdíl v rotaci mezi Dignics 05 a Dignics 80 je podle mého názoru taky znát. Dignics 05 je myslím rotačně oproti Dignics 80 lepší. 

U rotace se ještě chvilku zastavím.

Tenergy 05 je nejvíc silné při vytváření vlastní rotace na servisu, při prvním topspinu nebo do topspinu do volnějšího míčku, dále do míčku, který nemá energii, případně je hraný později.

Dignics 05 je králem rotace při topspinu i kontratopspinu převážně u stolu, dříve po odrazu a hodně proti míčku a taky do tvrdých příchozích míčů. To je celkově myslím jeho nejsilnější stránka. 

Dignics 80 je pak podle mě rotačně nejsilnější v silově hraných míčích i ze střední zóny, kdy bývá mix jeho rotace a rychlosti pro soupeře často "smrtelný".

Co se týče "sbírání" příchozí rotace, lidově řečeno "žravosti" potahu, pak v tomto směru je jednoznačně nejlepší Dignics 80. Ten nesbírá soupeřovu rotaci nijak dramaticky, rozhodně ne tak jako Dignics 05 a už vůbec ne jako Tenergy 05, které je neuvěřitelně náročné na práci s příchozí rotací.

Právě to "nesbírání" příchozí rotace je u potahu Dignics 80 skutečně hodně velká přednost. Hraje se s ním daleko jednodušeji a potah leckdy odpustí i nepříliš dobré postavení nebo načasování úderu do rotovaných míčků, což třeba Tenergy 05 neodpouští vůbec a i Dignics 05 je v těchto ohledech leckdy hodně přísný potah.

Tvrdost

Subjektivně o malinko měkčí pocit než s Dignics 05, stále však musíme mít na paměti, že houba má 40° Japan, což odpovídá cca kolem 51-52° euro stupnice a tak potah rozhodně patří k těm spíše tvrdším. 

Přesnost (kontrola)

Dignics 80 je rozhodně velmi přesný potah, dle mě přesnější (kontrolovatelnější) než Dignics 05 i než Tenergy 05.

Jednoznačně další velké plus tohoto potahu.

Letová křivka

O dost delší a plošší ve srovnání s Dignics 05 a o "parník" delší a "dva parníky" plošší ve srovnání s Tenergy 05.

Trvanlivost

Po měsíci hraní vypadá potah lépe než Tenergy 05 po týdnu. Takže trvanlivost určitě delší.

Při použití u výkonnostního hráče , který jde 3x v týdnu na 2 hodinový trénink plus zápasy, je trvanlivost Dignics 05 i Dignics 80 delší než u Tenergy 05 a rozhodně daleko delší než u dnešních ESN potahů.

Citlivost na klimatické podmínky a vlhkost

Test probíhal zrovna ve dnech, kdy venku bylo jako v prádelně. V hale pak člověk udělal rychlý pohyb a už z něj kapal pot. :-)

Zatímco v takových podmínkách je pro mě Tenergy 05 takřka nehratelné, tady při hře s Dignics 80 přišlo obrovské překvapení. Potah hrál a hrál stále stejně a stále stejně dobře. Myslím si, že potah se dokáže s vlhkostí vyrovnat skutečně nad poměry dobře. 

Již dříve při hře s Dignics 05 jsem si všiml, že ani on není na vlhko nijak extra náchylný a Dignics 80 je v tomhle snad ještě lepší.

Celkově se hraje s Dignics 80 velmi příjemně a překvapivě velmi snadno. Potah i přes svoji rychlost na slovo poslouchá. 

Je silný v topspinu na příjmu na bloku i při hře do obrany. Stejně jako Dignics 05 i  potah Dignics 80 hraje lépe , pokud je hráč schopen zasáhnout míček včas, jít aktivně proti němu a být na něj dobře postaven. Oproti Dignics 05 s ním lze však i daleko snadněji hrát do míčků, které nemají již tak silnou energii a také do míčků, které jsou hrány později.

Díky tomuto se s Dignics 80 ve srovnání s Dignics 05 hraje daleko lépe a snadněji i dále od stolu a potah je tak  díky směsi rychlosti, rotace a letové křivky pro soupeře skutečně hodně nebezpečný i ze střední zóny.

Když mám vyjádřit svůj hobíkovsko - fanouškovský názor :-), tak...

Toto je podle mě "zakopaný pes", proč si jej vybral právě Mizutani. Ten hrával dlouhé roky skutečně hodně daleko od stolu a i když s příchodem plastových míčků svoji hru taky přiblížil více k desce stolu, stejně stále hraje oproti ostatním profíkům o mnoho více ze střední zóny a to mu Dignics 80 fantasticky umožňuje.

A směsice výše popsaných vlastností Dignics 80 nám pak taky dává odpovědět na otázku, proč jej naopak většina profíků nevolí. V drtivé většině dnes profíci hrají víc u stolu a tam je jednoduše Dignics 05 lepší.

V krátkosti se ještě zastavím u výběru dřeva pod tento potah.

Takto to doporučuje výrobce 

https://www.butterfly-global.com/en/product/dignics/combination.html

Povšimněte si, že jsou nejvíce doporučena dřívka s kompozitem (karbonem).

Osobně s tím do puntíku souhlasím. Na čistě arylate tuhém, ale softfeelovém prknu Moonbeam byl Dignics80 řekněme dobrý, na ALC dřevu Lin Gaoyuan pak výborný a nejlepší, nebojím se napsat až fenomenální, se pak Dignics 80 jevil na prknu Mizutani ZLC.

Opět musím napsat, stejně jako tomu bylo v případě Dignics 05, že kompozit potah řádně "nakopne". Osobně jsem pak přesvědčen o tom, že všechny špičkové potahy Butterfly jsou záměrně vyráběny přesně tak, aby svými vlastnostmi co nejlépe korespondovaly právě se špičkovými kompozity, které firma dělá.

Dynamika potahu se na ALC i ZLC  prknech neuvěřitelně zvedla a Dignics 80 byl na těchto prknech přímo Medvědobijka Old Shatterhada :-)

Komu potah doporučit?

Osobně si myslím, že by mohl vyhovovat útočným hráčům se zvládnutou TT abecedou a odpovídající trénovaností, kteří hrají převážně topspin a při své hře se dostávají i dále od stolu. Rozhodně taky všem hráčům, pro které byl Dignics 05 příliš náročný na zvládnutí. Dignics 80 je totiž rozhodně ovladatelnější potah, což ocení právě sorta hráčů na pomezí výkonnostního TT.

Co napsat závěrem?

Dle mého názoru se Dignics 80 neuvěřitelně povedl. To, že není tak oblíben u široké TT komunity, je dle mě zapříčiněno jednak jeho cenou a dále právě tím, že s ním nehrají ty největší TT hvězdy. Jinak je totiž podle mě Dignics 80 vysoce nadprůměrný potah, který je myslím zejména pro výkonnostní sortu hráčů daleko lépe zvládnutelný a použitelný než třeba Dignics 05.

No a to je pro dnešek všechno.

Já vím, bylo to překvapivě krátké, ale slibuju, že příště to napravím :-)

Třeba při recenzi na prkna Fan Zhendong, které Butterfly chystá uvést na podzim.

Díky všem, kdo jste dočetli až sem a e-shopu vše na stolní tenis.cz za možnost publikace.

Hezké léto, dovolenou a zas někdy příště.

Pohodu a pink.

Karel Malík