BLOG

Recenze - STIGA DNA Platinum M

Autor: Karel Malík

Zveřejňujeme recenzi na nejnovější potah STIGA, který se jmenuje DNA Platinum M.

Ahoj zase po čase všem fanouškům TT novinek.

Firma Stiga po loňském úspěchu se sérií DNA Pro přichází letos s novou, prémiovou řadou, která je označena názvem DNA Platinum.

DNA Platinum je stejně jako minulá série vyrobena v Německu a jde na trh celkem ve čtyřech modifikacích, kdy jsou potahy odlišeny pouze tvrdostí houby, tak jak již známe z předchozí série DNA Pro.

S pro houbu s tvrdostí 42.5°

M pro potah s houbou tvrdosti 47.5°

H pak má 50°

Novinkou je pak potah s označením XH (Extra Hard) , kdy má houba potahu 52.5°

Celá série DNA Platinum je však koncepčně jinak dělaná než předchozí DNA Pro. Vrchní guma potahu je tenčí a pórovitá houba potahu naopak silnější. Kratší „špunty“ (vroubky) potahu pak mají mít dle Stigy vliv na zvýšení údernosti potahu.

Stiga deklaruje vysoký spin, rychlost, delší letovou křivku a zejména snadnější možnost hrát kontra údery i z velmi obtížných pozic a úhlů.

Pro test byl vybrán potah DNA Platinum M v síle houby 2.3 mm a černé barvě.

Detailní technické informace o potahu přímo z webu výrobce si pak zvídavější čtenář přečte zde:

https://www.stigasports.com/eu/dna-platinum-m-table-tennis-rubber

Potah DNA Platinum M byl nalepen lepidlem Butterfly Free Chack PRO bez jakýchkoliv dalších úprav a zkoušen byl celkem na třech prknech (Butterfly Moonbeam, Butterfly Lin Gaoyuan ALC a Vodák 4 APC King Stiff).

Váha rozbaleného potahu činila pouhých 68 gramů. To je alespoň pro mě poměrně překvapivé, protože potah je tak o celé tři gramy lehčí než DNA Pro M v síle 2.1, která byla recenzována minule. Vršek skutečně precizně udělaný a spojení houba guma taktéž, takže potah působí velmi dobrým dojmem. Ořez velmi snadno, žiletkou podle šablony bezproblémově na jeden zátah.

Srovnávací potahy na druhé straně  všech dřev pak byly: DNA Pro M - 2.1mm, Tenergy 05 - 2.1 a 1.9 mm a Tenergy 19 - 2.1mm.

Ještě číselné hodnoty rychlosti a rotace, tak jak je uvádí přímo výrobce firma Stiga

DNA Pro M: rychlost 156 a spin 134

DNA Platinum M: rychlost 160 a spin 140

Osobně si myslím, že Stiga u novinky DNA Platinum svoje číselné parametry trochu nadhodnotila, tak jak tomu bývá u novinek vesměs  zvykem i u jiných firem.

U rychlosti to platí. Platinum verze M je skutečně o trochu rychlejší. U rotace si to pak ale v žádném případě nemyslím. Tam bych řekl, že kdyby byly údaje obráceně, že by to spíše sedělo. Podle mě je schopen potah DNA Pro M vyprodukovat citelně ostřejší rotaci než tato novinka DNA Platinum M.

Co napsat k samotné hře s tímto potahem?

DNA Platinum M je potah, který umí všechno velmi dobře, ale podle mě takřka nic nadprůměrně.  Znáte ten pocit jistě sami z vlastní herní praxe. „Je to dobrý, je to dobrý," řeknete si, ale zároveň cítíte,  že tomu chybí taková ta  nadstavba, ten šmrnc, kdy by potah v něčem exceloval.

Na stůl Vám to padá všechno, všechno poměrně snadno a vcelku s velkou přesností.  U žádného úderu jsem alespoň já neměl dojem, že jde hrát nějak extra špičkově nebo naopak, že by se něco hrálo extra hůře. Lehce nadprůměrná je dle mě výrobcem deklarovaná lepší možnost hraní kontr úderů. Celkově se pak s potahem hraje lépe a snadněji do rychlejšího příchozího míčku, což je trend u řady dalších potahů i od jiných TT výrobců. 

Jelikož potah nijak dramaticky nesbírá soupeřovu rotaci, pak je velmi jistý a přesný na příjmu, což je rozhodně  taky jeho nadprůměrná vlastnost.

Vzhledem ke koncepci potahu, kdy je tenčí vrchní guma, musí hráč rozhodně počítat s tím, že se míček dostane do houby daleko snadněji již při volněji hraném míčku a musí následně umět dobře pracovat s akcelerací spodní houby, protože ta dokáže u tohoto typu DNA Platinum M  reagovat skutečně velmi rychle na změny síly a švihu, což není vždycky zrovna jednoduchá věc.

Využití potahu DNA Platinum M pak osobně vidím především na výkonnostní úrovni.

Tato verze je  vzhledem ke svým vlastnostem rozhodně vhodnější pro hráče hrající spíše techničtější stolní tenis. Není to verze pro profi a výkonnostně silné hráče, kteří by předpokládám s velkým úspěchem sáhli především po verzi DNA Platinum XH, kdy by jim při jejich technice, dynamice a švihu pomohla právě v daleko větší míře tvrdší spodní houba.

Stejně jako u předchozí recenze byly velké rozdíly v tom, jak potah hrál v závislosti na typu dřeva. DNA Platinum M si s extra tuhým, ale soft feelovým prknem Moonbeam nijak nerozuměl. Velmi dobrý pak již byl na ALC prknu Lin Gaoyuan a  Vodák 4 APC King Stiff. 

Stejně jako minule u DNA Pro M jsem měl ten pocit, že potah potřebuje pro to, aby hrál, tak trochu nakopnout ostřejším dřívkem, kde je nějaká syntetika.

Jak bude potah oblíben u široké hráčské komunity je v tuto chvíli jen velmi těžko odhadnout.

Potah je jistě kvalitní, nenabízí však dle mě nic navíc. Osobně bych tipnul, že to bude mít velmi složitý. Ono totiž takto koncepčně dělaných potahů je od jiných firem celá řada a za daleko "levnější peníz", což je věc, na kterou běžný spotřebitel a hobby stolní tenista kouká leckdy až v první řadě.

Děkuji obchodu vše na stolní tenis.cz za možnost odzkoušení tohoto potahu a následnou publikaci a Vám všem za její přečtení.

No a zase někdy ahoj.

Karel Malík