BLOG

Recenze - STIGA DNA Pro M

Autor: Karel Malík

Zveřejňujeme recenzi na první potah STIGA, který se vyrábí v Německu - DNA Pro M.

Ahoj všem,

Firma Stiga prvně ve své historii přichází s potahy ESN produkce. Na trh byly uvedeny celkem tři verze potahu DNA Pro, které  nesou označení Made In Germany.

Jednotlivé verze potahů DNA Pro se liší tvrdostí houby, takže mají dále označení:

S - pro měkkou houbu 42.5°

M - pro středně tvrdou houbu 47.5°

H - pro tvrdou houbu 50°

Firma deklaruje, že se jedná o potahy optimalizované na nové ABS míčky . Potahy mají mít díky vysoce pórovité houbě a novou geometrii  "špuntů", vysokou rychlost i rotaci, vyšší oblouk a mají také dle výrobce déle vydržet.

Koho by zajímalo detailně, co o potazích píše přímo výrobce, ten se vše dozví zde https://www.stigasports.com/eu/dna-pro-m-table-tennis-rubber

Potah Stiga DNA Pro M jsem testoval v červené barvě a síle 2.1 mm.

Váha rozbaleného potahu je 72 gramů. Potah tak patří jistě k těm těžším. Houba žlutooranžová, skutečně hodně pórovitá a vršek jasně červený, spíše měkčí, dle mě velmi povedený.

Celkově působí potah velmi dobrým dojmem. Spojení houba - guma velmi precizní. Potah zkoušen na dřevách Butterfly Moonbeam a Butterfly Lin Gaoyuan ALC. Lepeno vodním lepidlem Free Chack Pro bez jakýchkoliv dalších úprav.

Doba schnutí lepidla činila cca 20 minut, což je o trochu delší než je běžným zvykem. Lepidlo, jako by si s houbou nějak "nerozumělo" a nechtělo vsakovat, schnout a na mnohých místech nátěru se jakoby "shlukuje "... No... takto se lepidlo vesměs chová, když je potah tunován...

Že by byl potah takto továrně "připraven" firma STIGA samozřejmě nedeklaruje, ovšem vyloučit se to nedá. Ořez pak žiletkou bez obtíží na jeden zátah - potah jde řezat velmi dobře. Odstranit lepidlo z potahu by pak rozhodně vyžadovalo velkou trpělivost a možnost poškození houby při tom jistě je. Odstranit se to však rozhodně dá...

Na druhé straně rakety pak nalepeno Tenergy 05 v síle 2.1.

Vybrat si pro tuto recenzi nějaký podobný potah na srovnání bylo pro mě hodně těžké.

Potahy ESN produkce sice prakticky ze samotné hry znám poměrně obstojně,  řadou z nich jsem mohl při různých testech pinkat, ale s žádným jsem dlouhodobě nikdy nehrál, takže možnost detailnějšího srovnání se nenabízí.

Zavítal jsem tedy do katalogu SaM, který nabízí tabulkové srovnávací hodnoty potahů jednotlivých firem a vybral jsem si pro srovnání potah, který dobře znám a kterému SaM přisuzuje podobné číselné hodnocení rychlosti a rotace.

Navíc jsem samozřejmě chtěl, aby byl srovnávací potah koncipován stejně, tj klasicky houba - guma a ne tak, jak je u řady firem nyní v módě tj. silnější houba - tenší guma.

Stigu DNA Pro M tak budu dnes srovnávat s velmi oblíbeným MX-P od Tibharu a občas to proložím postřehem s Tenergy 05.

Pro Vaši orientaci katalog SaM udává následující hodnoty:

Stiga DNA Pro M - rychlost 118 a rotace 119 

Evolution MX-P    - rychlost 117 a rotace 115

Koho by třeba srovnávací tabulka SaM katalogu více zajímala stačí klik zde:

https://schoeler-micke.tabletennis-shop.de//out/pictures/wysiwigpro/222-224_BELAG_Tabelle_LAY_2020.pdf

Všechny tyto tři potahy pak navíc mají vzájemně i hodně podobnou pórovitou houbu a i tvrdost houby je obdobná.

Dna Pro M 47.5° , MX- P udává výrobce 45.7° - 47.7° a Tenergy 05 pak udává výrobce 36°, ovšem v japonské stupnici, což odpovídá v ESN stupnici právě 46 -  47° tvrdosti. 

Rychlost - poměrně svižný potah, rychlostně na úrovni MX-P. Jelikož má však dle mě Stiga DNA Pro M lehce vyšší katapult, pak se jeví zejména při volněji hraných míčích rychlejší než MX-P.

Tenergy 05 je pak ještě o něco rychlejší.

Rotace - potah se prezentuje skutečně velmi slušným spinem. Dokonce bych řekl, že je jeho hodnota rotace v katalogu SaM podhodnocena... Zejména ve volněji hraných topspinech si myslím, že skutečně rotuje více než MX-P. Při silověji hraných spinech pak vidím oba potahy rotačně "nastejno". Řekl bych, že toto má na svědomí vrchní topsheet potahu, který je u DNA Pro M měkčí a vršek potahu tak daleko snadněji a ostřeji zabere již při nepříliš intenzivním švihu.

Tenergy 05 je pak rotačně ve srovnání s těmito potahy naprosto jinde, mnohem výše. 

Přesnost - velmi dobrá a srovnatelná s MX-P. Potah se mě ale jeví jako ovladatelnější zejména tím, že tolik "nežere" rotaci od soupeře.

Katapult - znatelný, ovšem předvídatelný a celkem lehce uříditelný.

Oblouk - firma udává jako vyšší, což souhlasí, ovšem dle mě je rozhodně nižšší než Tenergy 05 a řekl bych, že i drobně nižšší než MX-P. Dostřel bych pak řekl, že od obou i delší. Výška oblouku se pak drobně mění i v závislosti na intenzitě úderu, kdy při tvrdě a ostře hraném míčku se jeho trajektorie snižuje.

Tvrdost - ačkoliv firma potah označuje jako "středně tvrdý", na mě působil rozhodně dosti měkce. Působí rozhodně měkčeji než MX-P i než Tenergy 05. Toto přisuzuji zejména koncepci vrchní gumy, která je na omak rozhodně měkčí než guma obou srovnávacích potahů. 

Citlivost na příchozí rotaci -  potah rozhodně "nesbírá" příchozí rotaci nijak dramaticky. V tomto ohledu je s ním daleko snadnější hrát než s MX-P nebo Tenergy 05.

Hra samotná je s potahem Stiga DNA Pro M celkem velmi jednoduchá, na stůl to padá tak nějak samo.

Potah umožňuje hrát kompletní škálu ofenzivní hry jak u stolu, tak ve střední zóně. Neřekl bych, že nějaký typ úderu jde s tímto potahem hrát nějak extra nadprůměrně nebo naopak, že by se nějaký úder hrál vyloženě složitěji.

Přesto, kdybych  měl něco z DNA Pro M označit jako dominantní, pak bych zvolil topspinovou hru, která jde s tímto potahem skutečně velmi lehce a co je rozhodující, i velmi přesně. Potah poslouchá jak při pomalejších rotovanějších topspinech, tak při ostře a tvrdě hraných power spinech. DNA Pro M sice rozhodně nedosahuje v topspinových úderech takové "jedovatosti" jako je tomu v případě Tenergy 05, ovšem není zas na druhou stranu tak "přísný" na přesnost provedení a je tím pádem alespoň pro hobby a výkonnostní sféru hratelnější. 

Zastavím se v krátkosti ještě u výběru dřeva pod tento potah.

Na Moonbeamu, který je hodně katapultový a s extra měkkým feelem byla Stiga DNA Pro M taková "nijaká", v podstatě bez jiskry. Měl jsem dojem, že se tloukl katapult dřeva s katapultem potahu  a celkově to nebylo ono.

Jakmile se potah nalepil na tvrdší Arylate-Carbonový Lin Gaoyuan, tak neskutečně, skoro až zázračně "ožil". Jako kdyby jej syntetická vrstva ALC dokázala patřičně nakopnout a potah pak mohl lépe ukázat, co vlastně dovede.

Kombinace ALC dřeva Lin Gaoyuan a Stigy DNA Pro M byla pro mě skutečně až neuvěřitelně dobrá. Citelně se zvedla rychlost a celková dynamika potahu.

Osobně jsem přesvědčen, že DNA Pro M si bude právě s takto koncipovanými dřívky , kde je syntetika, rozumět lépe než s jiným typem dřev.

Co napsat závěrem?

Stiga DNA Pro M je nadprůměrný potah ESN produkce, který je rozhodně schopen oslovit širokou výkonnostní i rekreační hráčskou veřejnost. Po potahu dle mého názoru jen velmi těžko sáhne profík, který samozřejmě "uřídí" a využije daleko ostřejší potahy. Ten by v případě volby potahu DNA Pro patrně sáhnul po tvrdší verzi s označením H, což nakonec firma i deklaruje na svých stránkách. Pro hráče ostatních úrovní je Stiga DNA Pro M v závislosti na stylu hry velmi použitelný potah, který umožňuje hrát všechno na poměrně vysoké úrovni.

Jako vždy závěrem recenze děkuji zdejšímu shopu https://www.vsenastolnitenis.cz/ za možnost odzkoušení této novinky a Vám všem za její přečtení. 

Tak zas někdy.

Karel Malík