BLOG

Recenze - BUTTERFLY Glayzer

Autor: Karel Malík

Recenze revolučního potahu Butterfly Glayzer a Glayzer 09C.

 

IMG 9988      IMG 9989     IMG 9993

Ahoj všem fandům TT novinek.

Dneska rozebereme dva nové potahy od firmy BUTTERFLY, které přišly na trh k datu 1.4.2023.

Kdo se víc zajímá o pinčesovej materiál, pak ví, že řeč bude o potazích Glayzer a Glayzer 09C.

Oba potahy mají myslím potenciál se velmi významně prosadit u TT komunity a dle mě se budou velmi dobře prodávat. Možná i víc, než by se třeba konkurenčním firmám líbilo.

Koncepce potahu Glayzer je podobná té, která je využita u potahu Dignics 05.

IMG 9990      Butterfly GLAYZER 09C 06

Spring Sponge X houba, tentokráte v nové šedé barvě a tvrdosti 38°, což je o dva stupínky méně než u Dignics 05 a vrchní guma s kódem špuntů 05 - tedy ta, kterou proslavilo Tenergy 05 i Dignics 05.

Naproti tomu Glayzer 09C má pak koncepci podobnou s potahem Dignics 09C. Také zde je nově šedá Spring Sponge X houba, s  tvrdosti 42°, což je opět o dva stupínky méně než u Dignics 09C.  Vrchní  guma pak lehce lepivá, s kódem špuntů 209 - tedy ta, kterou má i Dignics 09 C. Stejně tak je použita i ochranná fólie vrchní gumy.

U obou potahů firma deklaruje špičkové herní vlastnosti využitelné zejména pro hráče, kteří zatím nemají výkonnost na to, aby zvládli jejich profi ekvivalenty - tedy potahy Dignics 05 resp. Dignics 09 C. Dále opět dlouhou životnost, stejně jako je tomu u všech potahů série Dignics.

Detailní stránky výrobce, kde jsou oba potahy dle mě velmi dobře popsány, si zvídavější čtenář rozklikne zde:

https://www.butterfly-global.com/en/product/glayzer/

Ve zkratce přeloženo do lidové mluvy pak má být Glayzer hodnější a zvládnutelnější alternativa potahu Dignics 05 a Glayzer 09C pak obdobně ve srovnání s potahem Dignics 09C. 

Oba potahy tak jednoznačně cílí na výkonnostní sortu hráčů a to nejenom vlastnostmi, které se zdají být skvělé a dle firmy umožní výkonnostním hráčům pozvednout svoji herní úroveň, ale taky cenou, která je pro hráče této úrovně jistě velmi zajímavá.

Butterfly GLAYZER 09C 05   

Pro test byl vybrán potah Glayzer v červené barvě a síle 2.1 mm a Glayzer 09C v černé barvě a síle houby taktéž 2.1 mm.

Potahy byly lepeny lepidlem Butterfly Free Chack PRO II bez jakýchkoliv dalších úprav vždy dvě vrstvy na potah a jedna na dřevo.

Ořez žiletkou podle šablony na jeden zátah naprosto bez problémů. Řez čistý. Houba ani guma se nedrolí, což je vždy známkou precizně vyrobeného potahu.

Použitá dřeva: BUTTERFLY Moonbeam, Lin Gaoyuan a Kong Linghui Special.

Níže zkusím oba potahy představit při samotné hře a srovnat je navzájem a dále pak se svými profesionálními ekvivalenty, tedy Dignics 05 a 09C a někdy i s Tenergy 05, se kterým od roku 2008 nepřetržitě hraju a Tenergy 05 HARD, který byl nový ve stejné síle houby, stejnou dobu a na stejném dřevu testován.

Jako vždy poprosím všechny čtenáře o jistou shovívavost. Výkonnostně nejsem nijak silný hráč. Mým stropem byla kdysi dávno pouze 2. liga a nyní hraji divizi. Také ELO na zhruba 1880 bodech pak vypovídá, že hodnotit potahy budu z pozice výkonnostního hráče - tak k tomu prosím přistupujte. Jsem si vědom také svých technických nedostatků a potažmo toho, že výkonnostně silnější hráči mohou vidět potahy trochu jinak. Přesto si myslím, že pro amatérskou sféru může mít daná recenze jistý přínos.

Začněme gramáží obou potahů.

Glayzer 2.1 mm v obalu 97 gr a bez obalu pak gramů 70 což je zhruba stejně jako má i Dignics 05 i Tenergy 05.

Glayzer 09C 2.1mm zabalený 99 gr a rozbalený 72 gr, což je o cca 3-4 gramy méně než mívá standardně Dignics 09C.

Pro Vaši zajímavost pak Tenergy 05 HARD 2.1mm 102 gr v obale a 75 gr bez obalu.

Dále musím uvést technické parametry všech potahů o kterých zde dnes bude řeč, což myslím hodně pomůže každému čtenáři v lepší a rychlejší orientaci.

Pro pořádek je pak potřeba uvést skutečnost, že Butterfly počínaje únorem letošního roku přešel na nové číselné hodnocení rychlosti i spinu a navíc přidává ještě ekvivalent s označením ARC - tedy lidově a zjednodušeně řečeno snadnost generování oblouku s daným potahem.

Srovnání všech zásadních potahů firmy Butterfly s Glayzerem může čtenář zjistit zde

https://www.butterfly-global.com/en/product/glayzer/learn.html

Nový systém hodnocení rychlosti a rotace pak firma představuje zde

https://www.butterfly-global.com/en/products/rubber/performance.html

Hodnoty rychlosti, rotace a oblouku, tak jak je udává výrobce jsou u potahů, o kterých zde bude řeč, následující:

                            Rychlost         Rotace          ARC            Typ a tvrdost houby

Glayzer                     81                73               82               Spring Sponge X 38°

Dignics 05                 86                85               88               Spring Sponge X 40°

Glayzer 09C              75                87               95               Spring Sponge X 42°

Dignics 09C              79                96               96               Spring Sponge X 44° 

Tenergy 05               83               76               79                Spring Sponge  36 ° 

Tenergy 05 HARD     82               96               92               Spring Sponge  44°

 

Rychlost:

Glayzer je dle mě skutečně hodně rychlý potah, rozhodně o dost rychlejší než Glayzer 09C. Když se podíváte na číselné hodnocení potahů, které jsou výše uvedeny, pak si myslím, že hodnota rychlosti u potahu Glayzer  sedí. Potah mě přijde skutečně rychlostně jen o něco málo pomalejší než Tenergy 05. V ostře a silově zahraným míčku bych řekl, že se však rychlostně Tenergy 05 i vyrovná.

Toto má myslím na svědomí o něco tvrdší houba Glayzeru oproti Tenergy 05.

Dignics 05 je pak samozřejmě rychlejší než Glayzer. Což je vlivem tvrdší houby Dignics 05 opět víc cítit u silově hraných míčků, případně míčků, které mají u soupeře pořádnou ostrost. Tady v tomto Dignics 05 kraluje - pohltí a pošle zpět ještě ostřejší projektil. Pravdou je, že i s Glayzer se takové míčky hrají velmi dobře, jen to nemá tu palebnou sílu jako s Dignics 05.

Co se týče rychlosti potahu Glayzer 09C, pak musím napsat, že jeho rychlostní parametry, tak jak je udává výrobce ve srovnání s jeho profi ekvivalentem Dignics 09C, také myslím odpovídají.

Opět si neodpustím drobnou vsuvku, že toto je markantní také až při ostře hraném míčku. Při úderu hraném s nižší intenzitou se naopak rychlost snáze generuje s potahem Glayzer 09C.  Myslím, že rozhodující slovo má i v tomto opět tvrdost houby, kdy se měkčí houba Glayzer 09C snadněji aktivuje než tvrdší v případě Dignics 09C a snadněji se tak překoná mírná lepivost vrchní gumy.

Rotace:

Glayzer nabízí rotace habaděj a myslím, že jeho číselné hodnocení rotace je možná i trochu podhodnoceno, stejně jako je podle mě hodně podhodnocena rotace Tenergy 05.

Potah má jen o něco málo menší rotační potenciál než Dignics 05.

Rotačně je Glayzer skutečně velmi silný potah a se svojí měkčí houbou se s ním snáze generuje rotace i při volněji hraných míčích, což myslím uvítá zejména výkonnostní sféra hráčů.

Nejvíce rotační potah od Butterfly je dle mě jednoznačně Dignics 09C. Hned za ním pak Tenergy 05 HARD , který má myslím hodnotu rotace drobně nadhodnocenou a těsně za nimi Glayzer 09C a klasika Tenergy 05.

Tady, jak vidíte, se s výrobcem nějak extra neshodnu. 

Glayzer 09C je pak rotačně silnější než Glayzer, o tom nemůže být sporu, ovšem že by to bylo o tolik kolik udává výrobce si rozhodně nemyslím. Vzhledem ke koncepci potahu a drobně měkčí houbě se pak opět s Glayzer 09C snáze generuje rotace i při volněji hraném míčku než s Dignics 09C.

Přesnost - Kontrola

Glayzer  je fenomenálně přesný potah. 

Jeho přesnost je podle mě naprosto ohromující. Myslím, že na danou rychlost a dynamiku se jedná o potah s největší přesností (či chcete-li kontrolou) od Butterfly! 

Toto je opět skvělá zpráva zejména pro výkonnostní sféru TT hráčů, protože potah je schopen vás podržet i v hodně krkolomných situacích, kdy na míček nestojíte optimálně, případně ho hrajete v časový tísni nebo technicky ne zrovna povedeně.

Glayzer 09C je taktéž hodně přesný potah.

Kdo rád hraje a rozumí si s takovým typem potahu (mírně lepivý vršek + dynamická houba), tak bude rozhodně spokojen.

Kdo naopak na tento typ potahu není přivyklý (jako třeba já), tak rozhodně nějakou dobu trvá, než pochopíte, při jaké intenzitě úderu a naklopení rakety se projeví a nebo naopak neprojeví lepivost vršku a následný záběr houby.

ARC - česky oblouk nebo-li trajektorie letu míčku

Zde se s výrobcem shodnu v tom, že Glayzer má nižší oblouk než Dignics 05. V čem se pak již s výrobcem neshodnu je oblouk ve vztahu k Tenergy 05, kdy si myslím, že Tenergy 05 má oblouk vyšší a jeho číselná hodnota je podhodnocena.

Číselné hodnocení oblouku Glayzer 09c vs Dignics 09C pak myslím sedí. Ten rozdíl je skutečně minimální.

Katapult

Glayzer rozhodně katapultovější na volnější míč než Dignics 05 a stejně tak Glayzer 09C ve srovnání s Dignics 09C.

Tvrdost

Jak Glayzer, tak Glayzer 09C působí oproti svým profi ekvivalentům Dignics 05 resp. Dignics 09C rozhodně citelně měkčeji, až si říkám, jestli  v tom má prsty jenom o ty dva stupínky měkčí houba? Osobně jsem přesvědčen, že nikoliv.

Když mě necháte trochu zakonspirovat :-), pak si myslím, že oba potahy jsou dělány s o něco menším vnitřním pnutím, což vede jednak k jejich skvělým vlastnostem pro nás amatéry a zároveň to je i příčina toho poměrně měkkého vnímání potahu. Toto prosím berte jen jako moji ničím nepodloženou amatérskou domněnku.

Citlivost na klimatické podmínky (zima, vlhkost)

Myslím, že s vlhkostí se oba potahy srovnají celkem dobře, rozhodně mnohem lépe než třeba Tenergy 05, který alespoň já řadím k těm nejnáchylnějším potahům, co se týče vlhkosti.

Toto by samozřejmě muselo být prověřeno v opravdu extrémních podmínkách, které při testu rozhodně nebyly.

Co se týče zimy ( tepla ) pak jako každá guma potahy rozhodně na změnu teploty reagují. Zkoušky proběhly při teplotě v rozmezí 15 - 21 °C.

Pocitově rozhodně vnímáte, že se spíše mění vlastnosti Glayzer než Glayzer 09C, což plně odpovídá tvrdosti a koncepci potahů.

Že by však potahy nějak dramaticky změnily rozhodující vlastnosti, to se říci nedá.

Samozřejmě, je potřeba počítat s tím, že Glayzer s měkčí houbou na změnu teploty reaguje rychleji.

Rozebírat celkově všechny niance hry s oběma potahy zde nebudeme, to by do konce nedočetl nikdo. Pomůžeme si ale jinak.

Představte si skutečně měkčí, pomalejší, přesnější Dignics 05 - no a máte Glayzer. A totožně si představte Dignics 09C a máte Glayzer 09C. Oba potahy pak hrají opět lépe, pokud jste schopni hrát rychleji po odraze, blíž ke stolu a jít aktivně proti míčku.

Při hře samotné se zastavím pouze u věcí, které dnes (stejně jako v minulosti) rozhodují o tom, jestli vám jde soupeř podat ruku nebo je tomu opačně.

Servis - Podání

Jak Glayzer, tak Glayzer 09C jsou rozhodně při generování rotace při vlastním servisu hodně silné potahy, možná pro výkonnostní skupinu hráčů i vhodnější než jejich profi ekvivalenty. Ovšem, kdo je na servisu skutečně hodně silnej, dokáže ostře a rychle pracovat se zápěstím a servis je jeho silná zbraň, pak myslím, že s Dignics 05 a notabene s Dignics 09C vykouzlí na servisu rozhodně víc. Stejně tak s Tenergy 05, který osobně považuju na servisu možná jako nejsilnější.

Příjem podání

Tady není naprosto co řešit. Silná zbraň obou Glayzerů.

Oba potahy ve výkonnostních rukách myslím přijímají rozhodně lépe než jejich profi ekvivalenty. Dá-li se to tak vůbec napsat, protože i ty profi ekvivalenty jsou na příjmu neskutečně dobrý, ale holt u nás výkonnostních plejerů jsou myslím Glayzery lepší.

Nesbírají tolik rotace, lehčeji se vyhodnocuje, co s tím provedeme. Vlivem jejich měkčí houby lze míček snadněji dostat do potahu už při volnějším záběru a to myslím výkonnostní sféra potřebuje. Nemůžeme přijímat natvrdo mega ostře, tak jako profíci, kteří pak logicky využijí lépe právě ty profi potahy.

Tady je pak samozřejmě nutné napsat, že Tenergy 05, kterej je ale sakra skvělej při vlastním servisu, je naopak na příjmu hodně složitej potah. Oproti oběma Glayzerům se s ním přijímá skutečně hodně složitě, protože jeho sbírání rotace je vskutku ukázkový.

Topspin

Tedy to, co mají oba potahy v popisu práce. Oba topspinově neskutečně silný, přesný.

Glayzer rychlejší, nižší oblouk, vhodnější do topspinu i dál od stolu, případně do topspinu hraného už později v sestupný fázi trajektorie míčku.

Prostě Glayzer pro naši výkonnostní sféru je dle mě naprosto neskutečnej potah, až se nebojím napsat, že možná i lepší než Tenergy 05.

Ano, tu nebezpečnost pro soupeře to nemá, jako když hrajete s Tenergy 05 nebo Dignics 05, ale na stůl to dáváte opakovaně miliónkrát za sebou a co je rozhodující v našich dřeváckejch rukách, že velmi přesně, protože potah i dost odpustí. Prostě nechybujete tak často, jako když máte ostřejší potah, ale na něj třebas už ne takovou techniku nebo pohyb.

Samozřejmě, čím výkonnostně silnější hráč, ten vytáhne víc z Tenergy 05 i Dignics 05, ale zase je to rozhodně složitější na techniku a provedení úderu.

Zápasově u hráče výkonnostní úrovně se dle mě rozhodně s Glayzer hraje topspin snadněji a s menším množstvím chyb než s Dignics 05.

Glayzer 09C pomalejší, vyšší oblouk, vhodnější do topspinu spíše u stolu a pak zejména při kontratopspinu u stolu. Pro nás amatéry spíš na F straně, kde se do toho můžeme pořádně opřít.

Samozřejmě, že ten, kdo to umí hrát rychle po odraze a nad stolem , tak ten bude s Glayzer 09C rozhodně spokojenej i na B straně. Topspin a kontraspin u stolu a nad stolem jde s Glayzer 09C velmi snadno a velmi přesně.

Rozebírat ostatní údery TT abecedy dále nebudu. To by bylo skutečně na dlouho, navíc si myslím, že není ani třeba. Oba potahy umožňují hrát všechny další niance pinčesových úderů.

V krátkosti ještě zmíním výběr dřeva.

V odkaze na jednotlivá srovnání všech potahů ve vztahu ke Glayzerům, který si mohl zvídavější čtenář rozkliknout na začátku recenze, jsou spíše doporučována dřeva se syntetikou. Já souhlasím.

Na dřevu Lin Gaoyuan, což je ALC dřevo klasické konstrukce 5+2 s vrchní dýhou Koto, případně na dřevu Kong Linghui Special (3+2 karbon a vrchní dýha Hinoki), byly oba dva Glayzery ostřejší a dle mě lepší než na hodně tuhém, katapultovém, ale soft feelovém Moonbeamu. Stejně jako u recenze na Dignics 05 (09C) napíšu, že syntetika oběma Glayzerům skutečně svědčí.

Co napsat závěrem?

Firmě Butterfly se oba typy Glayzeru skutečně povedly.

Hráči, co hrají celoplošný nátlakový stolní tenis převážně topspinového charakteru a občas si při hře odcouvají i dále od stolu a ani tam nechtějí ztratit dynamiku, preferují nelepivý dynamický potah s velmi dobrým spinem a kontrolou, jistě sáhnou po klasickém Glayzer.

Naproti tomu hráči, co hrají hodně aktivně u stolu a nad stolem, hodně rotačně a nechtějí mít až zas tak moc rychlý potah, budou spíše volit Glayzer 09C.

Tolik dnešní povídání o potazích, které skutečně mají co nabídnout především výkonnostní sféře.

Poděkování všem, co dočetli až sem a samozřejmě obchodu vše na stolní tenis, který mě umožnil oba potahy otestovat a Vás pak s nimi seznámit.

Takže zase někdy příště.

Karel Malík