BLOG

Recenze - Harimoto IF Super ZLC

Autor: Karel Malík

Dnes se zaměříme na prkno BUTTERFLY Harimoto Innerforce Super ZLC představené 1.4.2020.

Ahoj všem,

dnes si dáme slíbené dřívko Harimoto Innerforce Super Zylon Carbon.

Bude to možná leckdy znít jako stolně-tenisová pohádka, ale kdo z Vás by nechtěl hrát prknem, které vždy na slovo poslouchá?

Na úvod nejprve opět malý výlet do historie.

Super Zylon Carbon, dále v textu vždy označen již jen jako SZLC, je zjednodušeně řečeno klasický karbon ZLC, ovšem hustěji protkaný, čímž dle firmy Butterfly dochází k menší ztrátě energie při úderu, zvyšuje se rychlost, tuhost, optimální trefní zóna a možnost kontroly nad úderem.

Prvním prknem na stolní tenis, kde byl využit materiál SZLC, bylo v dubnu 2013 vydané dřevo Zhang Jike SZLC.

Hned o rok později v červenci 2014 přichází firma s dalším SZLC hitem - prknem Jun Mizutani SZLC.

Nu a teprve letos, po dlouhých šesti letech přibyl do kolekce SZLC prken další kus pojmenovaný Harimoto Innerforce SZLC.

Zatímco první dvě dřeva Zhang Jike SZLC a Mizutani SZLC jsou koncipována klasicky, tj. mají kompozitní SZLC vložku umístěnou ihned pod vrchní dýhou dřeva, pak Harimoto Innerforce SZLC, jak již jeho název napovídá, je koncipován systémem INNERFORCE, kdy je kompozit SZLC umístěn až jako třetí v pořadí a tedy přímo na jádro prkna.

Je tak vůbec prvním dřevem, kde byl SZLC využit tímto způsobem.

Innerforce systém dále více představovat nebudu. Je velmi dobře vysvětlen ve zdařilé recenzi na dřevo Harimoto Innerforce ALC od Romana Žydyka a máte možnost se s ní také seznámit zde v blogu webu www.vsenastolnitenis.cz:

https://www.vsenastolnitenis.cz/cz/blog/recenze-produktu/recenze-harimoto

Harimoto Innerforce SZLC

Prkno bylo oficiálně uvedeno na trh k datu 1.4 2020.

A hned zkraje tady mám "drobnou" zajímavost, kdy na mnou testovaném prkně vyražené sériový kód začíná písmenem T. Z čehož je patrno, že dřevo bylo vyrobeno již v roce 2019.. zajímavé...

Pro pořádek uvedu, že Revoldia CNF vydaná ke stejnému datu má na sériovém kódu vyraženo jako první písmeno - tedy rok 2020.

Velikost čepele 158 x 152 mm, což je rozměrově větší oproti standardu (157 x 150 mm) dle mě hodně přispívá k výborným vlastnostem prkna.

Testované prkno bylo s konkávním držátkem 100 x 25 x 34 mm a drželo se velmi příjemně. Zde si prosím povšimněte, že je oproti běžným zvyklostem u Butterfly o 1mm vyšší, což komfortnímu pocitu při jeho úchopu rozhodně prospělo.

Složením klasika 5W + 2SZLC a samozřejmě systém Innerforce, kdy jako obvykle přesné složení dýh výrobce oficiálně neudává.

Váha dle výrobce +/- 90 gramů, testovené mělo 91 gramů. 

Síla čepele 6.2mm - je další zajímavost - jedná se o nejsilnější Innerforce model co kdy Butterfly vydal. 

Musím napsat, že i tato změna je podle mě změnou k lepšímu. Navýšení celkové síly prknu rozhodně prospělo.

Rychlost prkna je firmou označena číselně hodnotou 12.

Vibrace pak číslem 10.5.

Na dřevo byly nalepeny potahy Tenergy 05 v síle 2.1 mm a použité lepidlo Free Chack PRO bez jakýchkoliv dalších úprav.

Tak a teď, s čím to srovnat, aby měl čtenář nějakou představu?

Dnes jsem si pro srovnání vybral prkno Zhang Jike SZLC, byť je koncepčně jinak poskládané, pak číselně mu Butterfly přisuzuje skoro podobné rychlostní i vibrační parametry. A co je hlavní, obsahuje stejný kompozit Super ZLC.

Rychlost.

Dle Butterfly:

- Harimoto Innerforce SZLC     12.0

- Zhang Jike SZLC  12.3

Osobně si myslím, že Zhang Jike SZLC je celkově skutečně o trochu rychlejší prkno. V opravdu hodně silově a na tvrdo hraných míčích se mu však dle mě Harimoto SZLC  s přehledem vyrovná.

Přesnost

Obě dřívka jsou velmi přesná, přesto jako přesnější bych zvolil Harimoto Innerforce SZLC.

Fenomenálně přesné dřevo!!

Tuhost

Dle Butterfly:

- Harimoto Innerforce SZLC    10.5

- Zhang Jike SZLC                     11.1

I tato čísla kupodivu odpovídají mému vnímání jejich vibrací.

Zhang Jike SZLC je rozhodně  více tuhý než Harimoto SZLC .

Dwell Time

Naprostá bomba. Máte mnohdy dojem, že si s míčkem můžete dělat, co chcete a jak dlouho chcete. Opravdu na takto rychlé prkno pozoruhodně dlouhé držení míče. Díky němu pak můžete, když je potřeba, skutečně přitlačit bez obav ze ztráty přesnosti. Rozhodně citelně delší setrvání míčku na raketě než u dřeva Zhang Jike SZLC.

Tady bych řekl, že rozhoduje položení syntetiky až na jádro a rozhodně i materiálová odlišnost u vrchní dýhy.

Feel

Oproti Zhang Jike SZLC má Harimoto SZLC jemnější feel, který přináší výraznější zpětnou vazbu a nezkreslenou odezvu do dlaně hráče.  

Oblouk

Poměrně dosti vysoký, rozhodně vyšší než Zhang Jike SZLC .

Než přikročím k tomu, jak se s tímto dřívkem vlastně hraje, pak je na místě všechny čtenáře upozornit, že jsem rozhodně nikdy nepatřil k fandům dřev vyrobených systémem Innerforce. Tato prkna mě sice vždy přišla jako velmi citlivá, přesná, s možností hrát hodně na rotaci, ovšem chyběla jim dle mě dynamika a vadila mi jejich zřetelná vibrace.

Tohle je ale úplně jiná liga. Jak že se s tím vlastně hraje?

Dá se to vystihnout jedním slovem – FANTAZIE.

V podstatě při jakémkoliv úderu z TT abecedy máte dojem, že se nemůžete splést a že dřevo hraje tak, jak si přesně přejete Vy.

U recenze Revoldie CNF jsem napsal, že žádný z úderů nijak nevybočuje z řady, aby stálo za to na něj upozornit...

Tady je to úplně obráceně a naopak mě přišlo, že všechny údery s tímto dřevem jdou hrát tak skvěle, že po chvilce podlehnete naprosté TT euforii. 

Prkno hraje při volně hraném míčku jemně, dokonale přesně a je jedno jaký typ úderu hrajete. V podstatě, pokud hrajete volně, vůbec nemáte pocit, že hrajete s karbonovým a poměrně rychlým prknem. Naopak se cítíte jako byste v ruce drželi velmi citlivé celodřevo.

S každým dalším a dalším přidáním švihu a síly pak nabírá i jakýkoliv další úder požadovanou dynamiku a vše padá na stůl s neuvěřitelnou razancí a co je rozhodující - i s neuvěřitelnou přesností. Jakmile se totiž s přidáním síly a švihu zapojí i SZLC vložka, pak dřevo skutečně hodně nabere na dynamice. 

Vždy ale cítíte, že máte nad úderem navrch a že Vás dřívko na slovo poslechne, ať to jen tak  lehce "šolícháte" a nebo naopak "mlátíte hlava nehlava" :-). 

Ano, PŘESNOST při jakémkoliv úderu - tak by se dal nejlépe charakterizovat Harimoto Innerforce SZLC.

Jednoduše GENIÁLNÍ.

Co bych přes to všechno ještě vyzdvihl?

Servis vlastní - neuvěřitelná rotace i přesnost. 

Servis příjem - díky dlouhému dwellu přijímáte, jak se Vám zachce, a to si dovolí napsat i takový dřevák na příjem jako jsem já  :-)

Topspin - jde jak brutálně namotat, tak i silově střílet.

Kontratopspin - ten snad ani nelze zkazit, dwell time si to lehce ohlídá.

Hm, když se na to podíváte, tak v podstatě vidíte základní atributy dnešní moderní hry.

Harimoto Innerforce SZLC je skutečně naprosto "ušitý" na dnešní hru v blízkosti stolu a na precizní hru nad stolem, tam je jeho největší síla.

Kdybych měl zvolit nějakou jeho slabou stránku, dá-li se to tak vůbec nazvat, pak bych musel dlouho přemýšlet.... Ale ano, jasně,.... hra od ohrádky, tam už to nejsou "jeho vody".

Ovšem uznejte sami, kdo by se dneska "dřel" od ohrádek, když to může "pálit" u stolu s tímhle naprosto jedinečným dřevem.

Rozhodně dokonalý "majstrštyk" firmy Butterfly a dost možná jedno z nejpovedenějších prken této firmy za poslední roky.

Naprosto dechberoucí prkno, které se podle mě i navzdory "nelidové" ceně prosadí a získá si oblibu u TT komunity. Nedivil bych se, kdyby po něm sáhnul i lecjaký "profík", protože Harimoto Innerforce SZLC  má v sobě neuvěřitelnou PŘESNOST a  VNITŘNÍ SÍLU!

Díky obchodu vše na stolní tenis.cz za možnost testu tohoto dřeva, stejně tak za možnost publikace této recenze a Vám všem za její přečtení.

No a zase někdy ahoj.

Karel Malík