BLOG

Recenze - BUTTERFLY Ilius S a Ilius B

Autor: Kryštof Přída

Pro milovníky obranných trav jsme připravili recenzi na nejnovější Ilius S a Ilius B.

Butterfly Ilius-s04               Butterfly Ilius-b02

Zdravím všechny hráče, nadšence a fanoušky stolního tenisu a zejména pak vyznavače hry s materiálem.
Rád bych se s Vámi podělil o své dojmy a poznatky z "travnatých" potahů Ilius od firmy Butterfly.
Děkuji firmě vše na stolní tenis.cz za jejich poskytnutí.

Butterfly je číslo 1 na poli softových potahů a dřev téměř všech typů. Už několik desítek let si drží svůj nejvyšší standard. Díky oblíbenosti těchto produktů si může dovolit nastavovat cenu o několik desítek procent výše než konkurence.
Úplně jiná situace je však u tzv. materiálů (potahy s vroubky ven nebo hladké antitopspiny). Zde oproti konkurenci mírně zaostává a "materialisté" často dávají přednost jiné značce, která bývá jak levnější, tak často i nepříjemnější pro soupeře.

Butterfly proto představil dva nové travnaté potahy: Ilius S a Ilius B. Pro tyto potahy firma vytvořila speciální tvrdou absorbční houbu (Absorber Sponge Heavy/Drop), která má podle výrobce zajišťovat jak skvělé obracení příchozí rotace, tak i tlumení rychlých a silových úderů soupeře.
Butterfly také velmi potěšil cenou za tyto potahy, kterou stanovil na přijatelných 850 Kč, na což za novinky od této firmy rozhodně nejsme zvyklí, navíc bereme-li v potaz velkou trvanlivost travnatých potahů.

Oba potahy (houba 1,0 mm) jsem testoval na dřevě Diode V od stejné firmy (nástupce dřeva Joo Se Hyuk).
Na bekhendu hraji s trávou Curl P1V od firmy Victas (houba 1,0 mm), v této recenzi dojde ke srovnání zejména s tímto potahem.


Butterfly Ilius-s 

Ilius S

Podle výrobce je Ilius S vhodný pro moderní obranu, takže jakožto obranář jsem byl velmi zvědavý a měl velmi vysoká očekávání.

Rychlost

Ilius S je velmi rychlý potah, rychlostí se podobá spíše potahům sendvičového typu, díky tomu je překvapivě velmi silný během hry u stolu (blok, pink). Což jsem mnohdy u jiných trav postrádal a zároveň má i přes velkou rychlost relativně slušnou kontrolu od stolu. Zde má za mě Ilius S velkou pochvalu.

Rotace

Ilius S jako jedna z mála trav dokáže sama od sebe vyprodukovat rotaci bez přičinění soupeře, což je velká výhoda oproti jiným trávám. Toho se dá hodně využít např. u pinku, kde je možné zahrát i poměrně slušný čop mimo obvyklý náraz.
Naopak největší slabinou potahu je nedostatečné obracení příchozí rotace a celkově nižší rotační potenciál než u konkurence. Jednoduše řečeno, nejsem schopný zahrát takový čop z příchozího soupeřova topspinu jako obvykle. I přesto, že slíbená speciální absorpční houba funguje, pořád to dostatečně nekompenzuje její tvrdost, což je samozřejmě pochopitelné, žádný potah není všemocný - ani ten od Butterfly :D)

Oblouk, trajektorie

Ze začátku jsem se musel sžít s tvrdší houbou a s menším pohlcením příchozí rotace, ale jak jsem to trochu dostal do ruky, zjistil jsem, že obranné údery z Ilius S jsou relativně nízké a na rozdíl od jiných trav poměrně svižné. Zde by mohli mít výhodu obranáři, kteří rádi chytají blízko u stolu v co nejvyšším bodě, díky rychlosti potahu nedají soupeři dostatečný čas na přemístění a mohou být svojí obranou velmi nepříjemní.

Jednotlivé údery

Pink: Zde je potah podle mě nejsilnější, možnost udělení spodní rotace. Pinky jsou svižné, jisté a létají nízko nad sítí.
Chytání (obranné údery dál od stolu): Při šikovnosti obranáře možnost střídání udělované rotace, avšak za cenu nižšího rotačního potenciálu. Poměrně slušná jistota.
Blok: Velmi kvalitní, sice ne tak jako od Ilius B, ale trávy vyrobené od konkurence v této oblasti naprosto převyšuje
Příjem: Jako tradičně u trav příjem jistý, avšak zde hraje roli již několikrát zmíněná rychlost a možnost měnit rotaci, takže při troše šikovnosti a tréninku můžete soupeři jeho první topspin dost znepříjemnit.

Shrnutí a komu bych potah doporučil

Ilius S je oproti konkurenci dost odlišný, zejména díky velké tvrdosti houby, což má za následek úplně jiný pocit při hraní jednotlivých úderů. Obecně mi přijde, že tato tráva nabízí více herních variant a lze s ní zahrát větší množství úderů než s trávou od konkurence.
Ilius S bych doporučil hráčům, kteří chtějí s trávou hrát jak od stolu, tak i u stolu a chtějí škodit soupeřům herní variabilitou (střídat obranu od stolu s agresivní hrou u stolu). Tento potah bych na druhou stranu nedoporučil hráčům, kteří s trávou hrají pouze od stolu a soupeřům běžně škodí velkou spodní falší ve svých obranných úderech.
Myslím, že se Ilius S uplatní spíše v nižších ligových, krajských a okresních soutěží, kde hráči hrají s trávou u stolu mnohem častěji.

 

Butterfly Ilius-b 

Ilius B

Recenze tohoto potahu bude mít důraz na porovnaní a odlišnosti od potahu Ilius S.
Výrobce tuto trávu doporučuje čistě pro hru u stolu. Přes blok, pink, až po různé variace tzv. "čopbloku"

Rychlost

Ještě rychlejší než Ilius S, díky tomu je s ním lehčí hra u stolu a naopak je obtížné kontrolovat obranné údery. Obecně i přes maximální povolenou výšku puntíků tato tráva působí spíše jako takový nepříjemný sendvič. Blok je s ním přesný a kvalitní, cítil jsem se s ním v této oblasti velmi dobře. Velké plus.

Rotace

Do pinků a obranných úderů bez příchozí soupeřovi rotace jsem byl schopný dát ještě větší čop než u Ilius S.
Naopak u obranných úderů z běžného soupeřova topspinu jsem cítil, že nejsem schopný udělit míčku potřebnou rotaci. Obracení rotace a rotační potenciál u těchto úderů je ještě nižší než u Ilius S.

Oblouk, trajektorie

Podobný jako u Ilius S, mírná změna kvůli větší rychlosti potahu.

Jednotlivé údery

Pink: Velká síla potahu, spodní rotace ještě větší než u Ilius S, akorát má trochu menší kontrolu.
Chytání (obranné údery dál od stolu): Velmi obtížné, nízká kontrola. Věřím ale, že obranáři, kteří hrají se sendvičem, by si s tímto potahem určitě dokázali poradit. Což můj případ rozhodně není, jelikož jsem od mala zvyklý na trávu.
Blok: Největší přednost, obrovská variabilita. Možnost zahrání pomalého plachtivého bloku až po příklep. Zde Ilius B převyšuje Ilius S.
Příjem: Spousta hráčů jistě ocení možnost otočit příjem vrchem, což může být pro soupeře hodně nepříjemné. Při příjmu spodem je sice menší kontrola než u Ilius S, ale zahraji do něj větší čop.

Shrnutí a komu bych potah doporučil

Ilius B je svižnější, jistější a ostřejší při obranných úderech hraných u stolu (čopbloky, bloky, příklepy). V chytání méně jistý, velmi obtížné zahrát kvalitní úder dál od stolu.
Doporučil bych ho zejména blokařům a hráčům využívající trávu zejména u stolu, v této oblasti je oproti ostatním trávám naprosto jedinečný. Věřím, že nějaký zkušenější obranář by si se hrou od stolu poradil lépe než já, ale i tak bych klasickým obranářům doporučil spíše potah Ilius S.

Závěr

Butterfly zvolil zajímavou cestu výroby speciální tvrdé absorbční houby, díky které mají oba Iliusy trochu odlišné vlastnosti oproti konkurenci. Proto věřím, že si najde spoustu fanoušků.
Věřím, že Vám recenze pomohla při rozhodování. Určitě tyto potahy stojí za vyzkoušení, obzvlášť při velmi přijatelné ceně 850 Kč.

Kryštof Přída

Autor je hráčem klubu SF El Niňo Praha, za který nastupuje s úspěchem v 1. lize mužů.

Prida1