BLOG

Recenze - BUTTERFLY Tenergy 19

Autor: Karel Malík

Jak hraje nejnovější potah Butterfly Tenergy 19? Zkusili jsme ho a přinášíme vám recenzi.

Ahoj všem,

firma Butterfly uvedla k datu 1.3.2021 na trh nový potah s názvem Tenergy 19.

Díky ochotě obchodu vše na stolní tenis.cz  jsem měl možnost tento potah otestovat.

Než Vám potah blíže představím z hlediska samotné hry, tak musím ve stručnosti připomenout pár technických údajů a taky i to, co o tomto potahu výrobce vlastně říká, protože jeho koncepce je od ostatních Tenergy drobně odlišná.

Butterfly zde použil nový vývojový vzorek s  kódem č. 219, kdy je změněna šířka "vroubků" na pouhých 1,5 mm a ty jsou pak osazeny velmi blízko u sebe v podstatě na samé hranici, kterou umožňují pravidla. Takže vrchní TOP SHEET má zase jinou podobu.

Tento fakt je podle mě pak naprosto rozhodující pro herní vlastnosti potahu.

Butterfly vysvětluje, že při kontaktu vrchní gumy s míčkem se míček dotkne vyššího počtu "vroubků" a potah tak lépe může při zpětném odrazu snáze generovat rychlost a rotaci.

Podle mého názoru se však toto nejvíce a markantně projeví teprve tehdy, když se hraje silově a ostře nebo když na vás letí rychlý, roztočený míček.

Houba potahu je pak klasická Spring Sponge o tvrdosti 36°, tak jak ji známe z jiných druhů Tenergy (05, 64, 25, 80).

Toto je informace poměrně zajímavá, neboť poslední hity této firmy - potahy Dignics 05 a Dignics 09C - měly houbu s označením Spring Sponge X, která je jinak koncipována a je podle výrobce dynamičtější.

Firma deklaruje, že vlivem nové struktury vrchní gumy má být potah nepatrně rychlejší a spinovější než nejprodávanější potah této firmy Tenergy 05. Stejně tak má mít i nepatrně vyšší oblouk a delší "dostřel" než Tenergy 05. Míček pak dle výrobce letí přesněji po trajektorii, kterou mu hráč udělí.

No a dále je zmiňována jeho velká vhodnost pro hru nad stolem a kontraspinu.

Kdo by si chtěl udělat detailnější technickou představu o potahu, tak pak vše velmi srozumitelně najde na odkazu níže zde:

https://www.butterfly-global.com/en/product/tenergy/19.html

No a pro čtenářovu lepší orientaci ještě přidávám odkaz na neméně zdařilou stránku, která mapuje všechna dostupná Tenergy včetně jejich potencionálního využití:

https://www.butterfly-global.com/en/product/tenergy/

 

TENERGY 19

Barva červená a síla houby 2.1 mm

Váha zabaleného potahu ukázala běžných 96 gramů, což normálně váží právě třeba Tenergy 05.

Stejně tak rozbalený potah, kdy váha ukázala 70 gramů a i to je běžná gramáž rozbaleného potahu T05.

Potah nalepen a zkoušen na prknu Moonbeam a Lin Gaoyuan ALC. Použité lepidlo Free Chack PRO bez jakýchkoliv dalších úprav.

Pro srovnání potahu se přímo nabízí Tenergy 05, se kterým již třináct let hraju.

Takže srovnávacím potahem pak bylo právě zcela nové Tenergy 05 RED v síle 2.1 mm s totožnou gramáží 96 resp. 70 gramů a lepeno naprosto stejně.

Číselné  označení obou potahů s  hodnotami rychlosti a rotace, jak je uvedeno přímo na webu Butterfly, vyznívá takto:

Tenergy 19     Rychlost 13.2             Spin 11.7        houba Spring Sponge        36°

Tenergy 05     Rychlost 13                Spin 11.5        houba Spring Sponge        36°

 

Rychlost

Dle mě je údaj rychlosti potahu Tenergy 19  firmou Butterfly záměrně trochu nadhodnocen. Jedná se o novinku a jak je tomu zvykem, tak ta "musí" vykazovat lepší parametry děj se co děj :-)

Tenergy 05 je dle mě srovnatelně rychlý potah, dokonce si myslím, že kdyby ta čísla byla u rychlosti obráceně, pak by to spíše "sedělo". Mě se zdála klasika T05 o malinký kousek rychlejší.

Rotace

V případě rotace mohu napsat totéž, co jsem napsal u rychlosti. I rotačně mi přijde Tenergy 19 hodně podobné Tenergy 05. Oba potahy jsou rotačně naprosto fenomenální a rozdíly mezi nimi skutečně nepatrné.

Tvrdost

Potah na mě působí poměrně měkce. Lehce měkčeji než Tenergy 05. Na prknu Moonbeam toto bylo naprosto markantní, za což může skladba tohoto dřeva a jeho soft feel. Na dřevu Lin Gaoyuan se ten rozdíl víceméně setřel a Tenergy 19 působilo jen opravdu nepatrně měkčeji než T05.

Katapult

Je u Tenergy 19 sice znatelný, podle mě  lehce znatelnější než u Tenergy 05, ale snadno předvídatelný a uříditelný. Potah rozhodně "nekope" a s přidáváním síly a švihu do úderu akceleruje skutečně velmi předvídatelně.

Grip

To "zakousnutí" míčku do potahu a jeho "sevření", které je tak typické pro řadu Tenergy a speciálně pro Tenergy 05, u potahu Tenergy 19 taky rozhodně cítíte a to velmi intenzivně. Tenergy 05 má však grip ještě daleko ostřejší.

Přesnost 

Velmi přesný, na danou rychlost pak skutečně hodně přesný potah. Ta kontrola nad míčkem je opravdu velmi dobrá a v tomhle je Tenergy 19 jistě silnější než Tenergy 05. Obrovské plus potahu!

Oblouk

Tady se s výrobcem shodnu. Tenergy 19 skutečně oproti Tenergy 05 vykazuje mírně vyšší oblouček a stejně tak i delší  "dostřel".

Citlivost na příchozí rotaci

Jednoznačně nižší než v případě Tenergy 05, který je extra citlivý na práci s příchozí rotací. Opět velké plus Tenergy 19.

 

Tenergy 19 je  koncipován a firmou představen jako čistě topspinový potah. S tím bezezbytku souhlasím. Všechny druhy topspinové hry jsou s tímto potahem skutečně velmi nadprůměrné. Osobně pak jeho největší plus vidím pro topspinovou hru spíše u stolu a nad stolem.

Ze střední  a delší vzdálenosti (kde se ale dneska již moc nehraje) pak rozhodně není pro soupeře tak nebezpečný. Zkusím se tedy blíže zastavit u jednotlivých niancí topspinu.

Topspin celkově

Jedná se rozhodně o jednu z nejsilnějších stránek potahu. S Tenergy 19 se  hraje topspin velmi snadně a navíc velmi přesně. Osobně si myslím, že je hraní topspinu s tímto potahem i jednoduší než je tomu v případě potahu Tenergy 05.

Tenergy 19 je totiž víc "odpouštějící" potah a tak se i běžná sorta výkonnostních hráčů při topspinu méně plete.

Na druhou stranu však musím jednoznačně napsat, že topspin z Tenergy 05 má naprosto jinou, vyšší dynamiku a je pro soupeře daleko nebezpečnější než topspin z Tenergy 19.

Topspin do kontru a bloku

Velmi dobrý, přesný a velmi dynamický, nakonec jako vždy u tohoto potahu, když k Vám již přiletí míček s vyšší dynamikou nebo energií, což Tenergy 19 vždycky uvítá

Topspin do míčku bez energie - ala náraz nebo do míčků, které nemají "chuť" letět moc dopředu  :-)

Vyžaduje s tímto potahem na míček skutečně hodně dobře stát a jít ostře do míčku. Pokud chcete totiž hrát volně do míčku, který k Vám nijak neletí a nemá energii, pak to většinou nemá patřičný efekt a úder je spíš hodně mdlý, bez šťávy a co mě přišlo, pak leckdy i ne zrovna přesný.

Topspin do čopu

Hrál se naopak velmi lehce a celkově měl patřičnou dynamiku. Dokonce bych řekl, že čím byl od soupeře "větší řízek", tím se hrál topspin lépe :-)

Kontratopspin

Graf na webu Butterfly, který si zvídavější čtenář mohl rozkliknout na uvedeném odkazu v úvodu této recenze, uvádí potah Tenergy 19 jako mírně vhodnější pro kontratopspin, než Tenergy 05. Do puntíku souhlasím. Kontraspin se skutečně hraje s Tenergy 19 snadněji než s Tenergy 05.

Celkově se vždy hraje topspin lépe do míčků, které mají od soupeře dostatečnou energii nebo rotaci než do líných a prázdných "buchet" bez ničeho  :-)

Ostatní údery TT abecedy nebudu detailně rozebírat, to by bylo na dlouho, navíc by se potah musel i déle zkoušet.  S potahem jde ale samozřejmě hrát jakoukoliv off herní strategii velmi snadno. Pravda třeba na rovný úder, kontr, blok nebo smeč jsou jiné druhy Tenergy  (např. 64) vhodnější.

Zmíním tak již jen dvě věci, které jsou pro samotnou hru TT rozhodující.

 

Servis vlastní

Osobně si myslím, že je Tenergy 05 na servisu silnější než Tenergy 19, ovšem i Tenergy 19 je na servisu hodně nadprůměrný potah.

Servis příjem

Díky nižšímu "sbírání" rotace rozhodně snadnější s Tenergy 19.

 

Zkusím se ještě zamyslet nad jedním faktorem, který je podle mě docela podstatný pro to, jak celkově Tenergy 19 hraje a tím je výběr dřeva k potahu Tenergy 19.

Je samozřejmě těžce individuální parketa každého hráče, ale jsem přesvědčen o tom, že zejména kombinace Tenergy 19 s prknem, kde je nějaká syntetika, jako třeba Arylate - Carbon nebo Zylon - Carbon by mohla být velmi dobrá.

Což se projevilo i u testu, kdy kombinace Tenergy 19 s prknem Lin Gaoyuan ALC měla  naprosto senzační vlastnosti. Super katapult, super rotace, super rychlost a k tomu mega přesnost :-)

Jako kdyby tvrdší ALC dřevo dokázalo zejména při ostrých úderech ještě daleko víc "ohnout" tenčí špunty a vygenerovat tak daleko dynamičtější úder. 

V krátkosti ještě pár dalších všeobecných postřehů ze hry s tímto potahem.

Mohu o něm napsat v podstatě totožné jako o všech ostatních typech Tenergy. Potah hraje tím lépe, čím ostřeji do míčku jdete.

S potahem Tenergy 19 se navíc vždy lépe hraje, když je hráč schopen zasáhnout míček včas po odraze, nejlépe ještě ve vzestupné fázi. Daleko lépe se pak hraje do míčků, které mají od soupeře již nějakou intenzitu a rotaci, než do pomalejších míčků bez energie. Tady vidím jistou podobnost s potahy Dignics 05 i Dignics 09C, které jsou "ušity" pro topspinovou hru u stolu a nad stolem.

I další vlastnost potahu Tenergy 19 má s potahy Dignics 05 i 09C jistou podobnost.

Potah totiž vždy hraje lépe, když hrajete pod ostřejším úhlem, než když hrajete více rovně.

 

Komu by mohlo Tenergy 19 vyhovovat?

Vzhledem ke svým vlastnostem si myslím, že může být vhodnou alternativou zejména pro mladší generaci hráčů, kteří to už umí "po novu",  tak jak se dnes hraje.

Tedy spíše u stolu, dříve po odraze a proti míčku a zejména z bekhendu hodně nad stolem. Na tuto hru je podle mě potah především díky své "tolerantnosti" i daleko vhodnější než třeba Tenergy 05.

Osobně se domnívám, že tenhle potah uvítá spíše výkonnostní sféra a to si ještě myslím, že spíše jen na bekhendové straně, protože na forhendu pak i tato sorta hráčů jistě upřednostní dynamičtější potah, který bude soupeři více škodit.

Profík  pak myslím v současnosti rozhodně  sáhne po daleko "ostřejších" potazích alá Dignics 09C nebo Dignics 05, ze kterého díky skvělé technice, švihu a práci nohou může vytáhnout opravdu daleko víc. Případně po klasice Tenergy 05 nebo 05 Hard.

Výkonnostní sféra, která však na výše zmíněné profi potahy nemá právě tu dokonalou techniku, švih a zejména práci nohou, si pak potah Tenergy 19  myslím rozhodně může oblíbit.

Protože Tenergy 19 je takový  "tolerantnější " Tenergy 05 při skoro  stejné rychlosti i rotaci.

No a to zní sakra dobře, nemyslíte?

Děkuji webu vše na stolní tenis.cz za možnost odzkoušení a také Vám všem, kteří jste dočetli až sem.

Takže zase někdy v budoucnu ahoj

Karel Malík

Potah Tenergy 19 můžete zakoupit zde:

https://www.vsenastolnitenis.cz/cz/potahy/tenergy-19-10002101